BAYRAM İKRAMİYESİ İÇİN DİLEKÇEYİ BU AY VERİN
16 Haziran Pazar günü Kurban Bayramı’nın ilk günü. 31 Mayıs Cuma gece saat 00:00’a kadar emekli olmaya yeni hak kazanmış kişilerin, dilekçeyle SGK’dan aylık talep etmeleri halinde ikramiye almaları da mümkün olacak.
Emeklilere 2018 yılından bu yana her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında bayram ikramiyesi ödeniyor. Bu yıl için belirlenen tutar ise 3 bin lira. Önümüzdeki Kurban Bayramı’nda ikramiye almak isteyen kişilerin ise dikkat etmeleri gereken bir husus var. Bayram ikramiyesi alabilmek için bayramın içinde bulunduğu ay itibarıyla SGK’dan gelir veya aylık alıyor olmak gerekiyor. Dolayısıyla ilk kez emekli olarak bayram ikramiyesi alacak kişilerin bu ay içerisinde SGK’dan aylık talebinde bulunmuş olmaları şart. Bu nedenle emekli olmak için gerekli koşulları sağlamış kişilerin bayram ikramiyesi almayı da düşünerek planlama yapmaları ve SGK’ya başvurularını buna göre gerçekleştirmeleri önemli.
16 Haziran Pazar günü Kurban Bayramı’nın ilk günü. Dolayısıyla haziran ayı içerisinde SGK’dan gelir ve aylık alanlara ikramiye ödenecek. Bu nedenle 31 Mayıs Cuma gece saat 00:00’a kadar emekli olmaya hak kazanmış kişilerin, SGK’dan aylık talep etmeleri halinde ikramiye almaları mümkün. SGK emeklilere talep tarihini takip eden ay başından itibaren aylık bağlıyor. Dolayısıyla 31 Mayıs itibarıyla aylık talebinde bulunan kişilere aylıkları 1 Haziran itibarıyla bağlanacak. Bayram ikramiyesi alabilmek için aylıkların 16 Haziran’a kadar bağlanması gerekmiyor. Aylığa hak kazanmış olmak ve talep etmek bayram ikramiyesi alabilmek için yeterli. Aylıkların bağlanması 16 Haziranı geçse bile emeklilere ilk aylıkları ile birlikte bayram ikramiyeleri de ödenecek.
KİM NE KADAR ALACAK?
Bayram ikramiyesi yalnızca emeklilere ödenmiyor. SGK’dan gelir ve aylığı olanlar da bayram ikramiyesi alabiliyor. Ancak emekliler ve maluller dışındakiler için bayram ikramiyesinin tutarı farklı. Emekliler ve malulen emekli olmuş malullük aylığı olan kişiler 3 bin lira ikramiye alıyor. Dul ve yetim aylığı alan kişiler ise ölüm aylığı oranında bayram ikramiyesi alabiliyor. Örneğin; kocasından dul aylığı alan ve çalışan kadın, yüzde 50 oranında ölüm aylığı alıyor. Bu durumda aylık alan dış eşe 1.500 lira bayram ikramiyesi ödeniyor. çalışmayan ve emekli olmayan dul eş aylık alan tek kişi ise yüzde 75 oranında ölüm aylığı var. Bu durumda dul eşe 2 bin 250 lira bayram ikramiyesi ödeniyor. Babasından dolayı aylığı olan kız çocuğu yüzde 25 oranında bağlanan yetim aylığı nedeniyle 750 lira bayram ikramiyesi alabilir. Bayram ikramiyesinde artış beklentisi söz konusu. Ancak şu ana kadar bu konu gündeme gelmedi.
İKİ ÖLÜM AYLIĞI ALANA HAK
Hem kocasından hem de babasından veya hem annesinden ölüm aylığı alan kişilere de ikramiye veriliyor. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödeniyor. örneğin dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 75, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise 2 bin 250 TL bayram ikramiyesi ödeniyor.
HACZİ OLAN DA İKRAMİYE ALABİLİR
Emeklilerin emekli aylıkları nafaka ve SGK borcu dışında haczedilemiyor. Dolayısıyla borcu bulunan ve hakkında haciz başlatılmış emekli, aylığını almaya devam edebiliyor. Bayram ikramiyesi için de aynı durum geçerli olacak. Haczi bulunan emeklinin maaşı haczedilemeyeceği gibi, bayram ikramiyesine de haciz konulamaz.kaynak:mynet