Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz İnanç, hava sıcaklığı ile birlikte yükseliş gösteren vücut ısısının daha önce nörolojik rahatsızlık geçiren hastalarda beyin hücre fonksiyonlarını etkileyebileceğini söyledi.
Sıcak havanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten KSÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Yılmaz İnanç özellikle felç riskine karşı vurgu yaptı, migren, epilepsi, multipl skleroz hastalarının ve yaşlıların daha dikkatli olması gerektiğini bildirdi.
AŞIRI SICAKLAR NÖROLOJİK HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz İnanç, konuşmasında şunları kaydetti: “Sıcaklar çeşitli yollarla nörolojik hastalıklara neden olmakta. Özellikle Serebrovasküler hastalık dediğimiz beyin kanaması, damar tıkanıklığı gibi durumlar, aşırı tansiyon yükselmesi, kalp ritim bozulmasıyla felç tablosuyla karşımıza gelebilmektedir. İkinci grup hastalarımız bizim Demans, Alzheimer hastalarımızda genelde aşırı sıcaklara bağlı olarak aşırı sıvı kaybı, beslenme problemi gibi durumlara bağlı olarak ta bu hastaların klinik tablolarda kötüleşme görebilmekteyiz.”
EPİLEPSİ HASTALARI DİKKAT
“Yine epilepsi hastalarında sıcaklara bağlı olarak gerek sıvı kaybı gerek uyku düzen bozukluğu yaşam kalitesinin bozulmasına bağlı olarak bu hastalarda nöbet aktivitesinde artma olabiliyor. Bu hastalarımız özellikle uyku düzenlerini sağlayıcı gerekli tedbirleri alması, aşırı sıcaklardan uzak durmasını önermekteyiz.”
MİGREN ATAKLARINI ARTIRABİLİR
“Migren hastalarımızda aşırı sıvı kaybı, tansiyon regülasyonunun etkilenmesi uyku düzensizliği kişinin ruhsal durumunu da etkileyerek, aşırı stresli biri haline dönüşmesine, buna bağlı olarak ta yine ağrı ataklarının sıklaşmasına neden olmakta.”
BEYİN KANAMASI VAKASI OLABİLİR
“Beyin kanaması ve beyin damar tıkanıklığına bağlı felç geçiren hastalarda en önemli risk faktörü hipertansiyondur. Sıcak havalarla birlikte aşırı yüksek tansiyon beyin kanmasına neden olabilmektedir. Özellikle hipertansiyonu olan hastalarımız ilaçlarını düzenli kullanmalı aşırı sıcak havalarda vücut fonksiyonlarını etkileyecek ortamlardan uzak durmalıdır.”
MULTİPL SKLEROZ HASTALARINDA KLİNİK BULGULARI ARTIRABİLİR
“Multipl sklerozlu (MS) hastalarda sıcaklık artışı ile nörolojik semptomlarda kötüleşme iyi bilinen bir özelliktir. Sıcaklık artışı Uhthoff fenomeni olarak bilinen, myelin kılıfını kaybetmiş sinir liflerinde geçici iletim bloğuna neden olmaktadır. Örneğin optik nörit atağı (göz sinirinin etkilenmesi) geçirmiş ve yakınması düzelmiş hastalarımız aşırı sıcak ortamda bulanık görme yakınması ile karşı karşıya kalabilmektedir.
Sonuç olarak aşırı sıcak havalar hem yeni nörolojik hastalıklar hem de daha önce nörolojik hastalık geçiren hastalarımızda yeni hadiseler açısından risk teşkil edebilmektedir. Hastalarımız bu konuda dikkatli olmalıdır.”