Şair Yazar Ahmet Sandal Ankara’da YouTube üzerinden yayın yapan bir TV kanalında “edebiyat, sanat ve kitap” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. 25 Haziran 2022 günü gerçekleştirilen program 41 dakika sürmüştür.
Söz konusu programda Ahmet Sandal, “şiire 13 yaşında başladığını ve bir insanın sanata ilgisinin çocukluk yıllarında başladığını. ortaokul, lise, üniversite yıllarında çok şiir yazdığını, 1987 yılında memuriyete başlayınca sanat ve edebiyat etkinliklerine biraz ara verdiğini, ancak 2000’li yıllardan sonra daha çok edebiyat, sanat ve kitap faaliyetlerine ağırlık verdiğini, yazmaya tekrar başladığını, 2000’li yıllardan itibaren 2022 yılına kadar 18 kitap yayınladığını, kitaplarının ağırlıklı olarak şiir kitabı olduğunu, ancak, bu Ülkede şiir kitaplarının okunmadığını, bunun üç nedeninin olduğunu, bu Ülkede artık kaliteli şiir yazılmadığı ve yetkin şair kalmadığı ya da az kaldığı, ikinci neden olarak kişilerin ekonomik sorunlar ve gündelik dertler arasında şiire ve sanata vakit ayırmadıkları ve üçüncü neden olarak da bu çağın hız çağı olduğu, dijital Dünya’nın sanat ve edebiyata ilgiyi azalttığı ve maddiyatçılık arttığı, buna rağmen biz şairler olarak yılmadan ve bıkmadan bu toplumun fertlerini sanata, edebiyata ve özellikle de şiire çağırmaya devam edeceklerini” özellikle belirtmiştir.
Sözkonusu programda Şair Yazar Ahmet Sandal’ın şu manidar ve farklı duası izleyicilerde büyük yankı buldu. Ahmet Sandal program sırasında “boyumun uzunluğu kadar kitaplarımın olmasını isteyip bunun için Yüce Rabbime dua ettiğimi herkesin bilmesini istiyorum” dedi ve ekledi, “bunun için 300 kitap yayınlamam gerekiyor. Zor görünse de olur inşallah. Yüce Rabbimin keremi ve yardımıyla olur” dedi.
Şair Ahmet Sandal, “edebiyat, sanat ve kitap alanında Ülkemizin durumunu nasıl görüyorsunuz” sorusunu şöyle cevapladı. “Bu alanda hiç iyi durumda değiliz. Kitaplar okunmuyor. Kitaplar basılsa da okunmuyor. Neredeyse okuyucudan çok yazar var. Maalesef kitap okuma düzeyi Ülkemizde çok düşük. Bizler tanımayan ve “isim yapmamış” Şair ve Yazarlarız. Bizlerin kitap çıkartmakta en büyük meselemiz, para bulmaktır. Malum, kitap çıkartmak paraya bağlı bir durumdur. Meşhur olmayan bir kişi kitaplarını kendi parasıyla çıkartır. Yayınevleri ve matbaalar ismi bilinmeyen, meşhur olmayan Şair Yazarların kitaplarını parasız basmazlar. “Çünkü meşhur olmayan Şair Yazarların kitaplar satılmaz, elde kalır.” Satılmayacak ve para getirmeyecek bir kitabı basmak elbette işin ticaretini yapan yayınevi ve matbaalar açısından çok makul bir hareket olmaz. Ben bu açıdan bakarak, elbette yayınevi ve matbaacıları, ünlü olmayan Şair ve Yazarların kitaplarını “kendiliğinden basmamalarını” yani, para almadan basmamalarını ticaret açısından doğru buluyorum. Biz ünlü olmayan Şair ve Yazarların umurunda değil ticaret. Biz ismi bilinmeyen Şair ve Yazarlar, binbir güçlükle kitap bastırıp da yayınladığımız da “çocuklar gibi seviniyoruz.” Ünlü Şair ve Yazarlar kitap bastırıp da para kazanırken biz ünsüz Şair ve Yazarlar cebimizden para harcıyoruz. Haydi hayırlısı. Bize de Yüce Rabbim hasbi ve samimi olarak yayınladığımız kitapların sevaplarını nasip eylesin ve Ahirette bizi bu samimi ve hasbi niyetlerimizle Cennetine dahil etsin. Bırakalım ünlü Şair ve Yazarlar, “çoğu zaman saçmaladıkları” kitapları ile bu Dünya’da servetlerine servet katsın” dedi.
Şair Yazar Ahmet Sandal, şair ve yazarlar profesyonelleştikçe ve fazla meşhur oldukça çıkarttıkları kitapların kalitesi düşüyor. İşi ticarete bağlıyorlar. Bu açından, bakarak “para ve ticaret için kitap basan Şair ve Yazarları doğru bulmuyorum. Gidip de pazarda domates, limon satsalar daha onurlu iş yaparlar” dedi.
Şair Yazar Sandal kendisine yöneltilen “gençler ve yeni nesil edebiyat, sanat ve kitap alanında hangi durumda? Umut var mı geleceğe dair?” sorusuna şöyle cevap verdi: İyi durumda değiller. Ancak şu üç husus gerçekleştirilirse umudum var dedi. 1-Devlet kültür konusunda ciddi bir yapılanma ve ciddi organizasyon kurmalıdır. Kültür işleri göstermelik konser ve türkü, şarkıyla olmaz. Ciddi yazarlar yetiştirilmeli öncelikle. Ardından da kültürel hamle diyeceğimiz işler (TV’lerde edebiyat ve sanat programları artırılmalı, Devlet sanat ve edebiyata ayırdığı bütçeyi artırmalı, halk arasına kültürel değerlerin yaygınlaşması için sürekli kültür ve sanat gündemde tutulmalı ve benzeri hamleler) gerçekleştirilmelidir. 2-Ekonomik sorunlardan kültüre ve sanata, edebiyat ve kitaplara vakit ve para bulamayan halkımızın hayatı kolaylaştırılmalıdır. 3-Gençlerde maneviyat ve inanç değerlerine ilgiyi arttırmak için çalışma ve çabalar gereklidir.”
Şair Yazar Sandal program boyunca, “gençlere yalnızca kendi görüşünden değil her görüşten şair ve yazarların eserlerini okumasını tavsiye etmiş, Romanda Tarık Buğra, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Peyami Safa gibi yazarların eserlerinin, fikir ve düşünce alanında Cemil Meriç, Ziya Gökalp, Nureddin Topçu ve benzeri düşünürlerin kitaplarının ve şiirde de Yunus Emre, Mehmet Akif, Necip Fazıl, Arif Nihat Asya, Abdurrahim Karakoç, Sezai Karakoç, İsmet Özel, Nazım Hikmet ve Cemal Süreya gibi şairlerin kitaplarını” okumalarını tavsiye etmiştir.
Program edebiyat, sanat ve kitap üzerine bu tür görüş ve düşüncelerin dile getirilmesinden sonra Şair Ahmet Sandal’ın kendisine ait iki şiiri okumasıyla sona ermiştir.