Bakan Yumaklı Afyonkarahisar’da

Bakan Yumaklı Afyonkarahisar’da Programı çerçevesinde Afyonkarahisar Valiliğini ziyaret eden Bakan Yumaklı Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Valilik ziyaretinin ardından Milli Egemenlik Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulunan ve vatandaşlarla sohbet eden Yumaklı daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin Kocatepe Hayvan Hastanesinin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, burada yaptığı […]

Ekran goruntusu 2024 03 15 100524

Bakan Yumaklı Afyonkarahisar’da

Programı çerçevesinde Afyonkarahisar Valiliğini ziyaret eden Bakan Yumaklı Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Valilik ziyaretinin ardından Milli Egemenlik Caddesi’nde esnaf ziyaretinde bulunan ve vatandaşlarla sohbet eden Yumaklı daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin Kocatepe Hayvan Hastanesinin açılışına katıldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, gıda arz güvenliğinin bir parçası ve hayvansal üretimle alakalı önemli unsurlardan biri olan hayvan sağlığıyla ilgili bir tesisi açmak üzere bir arada olduklarını söyledi.

Bakanlık olarak politikalarının “sağlıklı insan için sağlıklı gıda, sağlıklı gıda için de sağlıklı hayvansal üretim” olduğunu aktaran Yumaklı, şöyle konuştu:

“Herkes artık herhangi bir tereddüde mahal vermeyecek şekilde tarımsal üretimin stratejik bir sektör olduğu ve stratejik öneme sahip bu sektörün çok farklı dış etkenlerle etkilendiği, özellikle son dönemde salgınlar, savaşlar, doğal afetler, iklim değişikliği ve nüfus artışıyla beraber bu konunun önem derecesinin arttığında mutabık. Biz bu risk faktörlerini, yeni normal olarak niteliyoruz. Bu minvalde bir yandan daha çok gıda üretmemiz gerekirken diğer yandan da üretimi baskılayan girdi maliyetlerini yükselten bazı süreçlerle karşı karşıya kalıyoruz.”

“130 YILLIK AR-GE KÜLTÜRÜMÜZDE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”

Etkin politikalar ile sektör paydaşlarının azmiyle hep birlikte tarımsal üretimi daha ileriye taşıyacaklarını vurgulayan Bakan Yumaklı, Tarımsal AR-GE’ye yatırım yaptıklarına değinerek “Bakanlığımız birimlerinden Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü 35 ilimizde faaliyette bulunan araştırma enstitüleri ile ülkemizin en büyük, dünyanın da önde gelen ilk 10 AR-GE kuruluşundan birisidir. 49 araştırma enstitümüzde 2 bin 400’ü araştırmacı, 6 bin 500 çalışanımız, 300 laboratuvarımız, 130 yıllık AR-GE kültürümüzde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, AR-GE destek programımızla ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojileri özel sektör ve üniversitelerle birlikte paylaşıyoruz. Sonuna kadar da onlara destek veriyoruz.” diye konuştu.

“ÜLKEMİZİN TARIMSAL ÜRETİMDEKİ REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

Veteriner hekimlerin ülke hayvancılığının gelişmesi için kamu ve özel sektörde çok önemli rol oynadığına dikkat çeken Yumaklı, Veteriner fakültesi bünyesinde faaliyet gösterecek olan hayvan hastanesinin de genç veteriner hekim adayları için iyi bir uygulama merkezi olması temennisinde bulunarak şu şekilde konuştu:

“Bu modern hastanenin bölge için önemli bir eser olduğunun altını çizmek istiyorum. Bizler ‘Ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır.’ düsturuyla ülkemizin tarımsal üretimdeki rekabet gücünü artırmak için var gücümüzle çalışacağız. Ülkemizde her şey bol olsun, bereketli olsun. Verimli olsun, kaliteli olsun. Buradaki bütün öğretim üyesi hocalarım, öğrencilerim ve buna destek olan kimler varsa canı gönülden tebrik ve teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın her daim destekleri onların yanında olacaktır.”

EVSEL ATIKSULAR ARITILARAK SULAMADA KULLANILACAK

Konuşmaların ardından Kocatepe Hayvan Hastanesinin açılışı yapan Bakan Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Yumaklı, suyun insan hayatındaki rolünün her geçen gün arttığını, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere nüfus artışı, sanayileşme gibi sebeplerle suyun artık çok daha değerli hale geldiğine işaret etti.

Artan nüfusun su ihtiyacının karşılanması ve kuraklığın sorunsuz atlatılabilmesinin önemini vurgulayan Yumaklı, suyun her damlasının değerlendirilerek ekonomik, sosyal ve çevresel yaşama kazandırılmasının zorunluluk haline geldiğini anlattı.

Uygun yöntemlerle arıtılmış atık suların, başta tarımsal sulamada kullanılmak üzere geri kazanılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi’nin açılışını yapmak için bir araya geldik. Bu tesis, DSİ’nin bu alandaki ilk, Türkiye’nin ise bu konudaki en büyük projesi olma özelliğini taşıyor. Atık su projeleri su kaynaklarının korunmasına yardımcı oluyor. Ayrıca, su kalitesi arttığı için ekosistemler korunur ve sucul hayat desteklenir. Bu tesisler, atık su arıtımı sonucunda oluşan çamurun güvenli şekilde bertaraf edilmesiyle, toprağımızın kirlenmesini engeller.”

Bakan Yumaklı, DSİ’nin 24 evsel atık su arıtma tesisiyle çevre kirliliğinin önlenmesine önemli katkı sunduğunu belirterek “Ancak açılışını yaptığımız bu tesisin önemli bir özelliği var. Bu tesiste arıtılan sular Afyonkarahisar’ımızın verimli topraklarıyla buluşacak. Bu tesisten 1300 futbol sahası büyüklüğünde tarım araziyi sulayacak su çıkmış olacak. 615 milyon liraya mal olan bu tesis, Afyonkarahisar’ımızın tabiatına, ekonomisine ve tarımına katkı sağlayacak.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Yumaklı, suyu en etkin ve verimli şekilde kullanmayı ve gelecek nesillere eksiksiz aktarmayı hedeflediklerinin altını çizerek, suyun en değerli hazine olduğunu söyledi.

TÜRKİYE TOHUMCULUKTA DÜNYANIN İLK 10 ÜLKESİ ARASINDA

Afyonkarahisar programı kapsamında Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen “Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamındaki Tohum Dağıtım Töreni’ne de katılan Bakan Yumaklı, tohumculuk sektörünün önemine dikkati çekerek, ülkede bu konuda doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi.

Gıda arz güvenliğinin sağlanması açısından da bu işin ilk başlangıcının tohum olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Tohumla alakalı bütün söylenenlerin veya o doğru bilinen yanlışların bir kenara bırakılarak, şu birkaç tane konunun bilinmesini özellikle istirham ediyorum. Birincisi, tohumculukta Türkiye dünyanın ilk 10 ülkesi arasındadır. Artık tohumla alakalı çalışmaları üst düzeyde olan bir ülke olarak anılmaktadır. Türkiye’de kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramı bu ülkenin topraklarında üretilmektedir. Ata tohumlarımız sertifikalandırıldıktan ve teyit edildikten sonra diğer tohumlarda olduğu gibi gen bankamızda koruma altına alınmaktadır.”

Yumaklı, tohum konusunda bakanlığın Tarımsal Araştırma Geliştirme Genel Müdürlüğü ile özel sektördeki birçok firmanın AR-GE çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye’den 117 ülkeye tohum ihracatı yapıldığına değinen Yumaklı, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi de işte bütün bu aslında haklı olmayan tartışmaların ötesinde Türkiye’de ekilmeyen bir karış toprağın kalmamasını sağlamak üzere bakanlığımızdaki ilgili arkadaşların çalışmalarının bir ürünü. Sadece Afyonkarahisar’da yapılmıyor, Türkiye’nin bütün illerinde benzer projeler yapılarak üreticilerimize destek olunmaya devam ediliyor. Tarım arazilerinin etkin kullanılması, nadasa ayrılan alanların mümkün olduğu ölçüde daraltılması ve nihayetinde de bitkisel üretimin artırılması temel hedefimiz.”diye konuştu.

“2024’TE 325 ÇİFTÇİ BU PROJEDEN FAYDALANMIŞ OLACAK”

Bakan Yumaklı, son üç yılda Afyonkarahisar’a verilen bu anlamda 120 bin dekarlık desteğin yaklaşık bedelinin 23 milyon lira olduğunu vurguladı.

Bu projelere, Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye’deki bütün illerde devam edeceğini anlatan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Özellikle nohut, kuru fasulye, ayçiçeği, kara buğday, sorgum sudan otu melezi ve bunun üretiminin yaygınlaştırılması da dahil olmak üzere bu çalışmalar devam edecek. 2024’te 325 çiftçi bu projeden faydalanmış olacak. Hibe oranları ürüne göre değişebilir ama yüzde 50 ile 75 oranında bu tohumlar hibe olarak verilmiş olacak. Bu kapsamda ekilecek olan 27 bin dekarlık bir alandan bahsediyoruz. Başta üreticilerimiz olmak üzere Türkiye’nin üretimine katkıda bulunan gerek çalışan gerek destek veren hem yerel yönetimler hem valiliklerimiz hem de üreticilerimize büyük oranda yapmış oldukları AR-GE çalışmalarıyla destek verenlere canı gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Bakan Yumaklı, daha sonra sektör paydaşları toplantısına katıldı.

Exit mobile version