Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Büyükdereli, Kahramanmaraş Turizmi ‘Gerçek’ Aktörlere Bırakılmalı

Genel Başkan Büyükdereli, Kahramanmaraş

Genel Başkan Büyükdereli, Kahramanmaraş Turizmi ‘Gerçek’ Aktörlere Bırakılmalı

Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Başkanı Gökhan Büyükdereli, Kahramanmaraş’ın turizm çıtasının yükseltilmesi için esnafa can suyu olacak önemli projelere imza atılması gerektiğini söyledi.

Tural Şahbazlı – Kahramanmaraş İGFA – Kahramanmaraş’ı kültür, tabiat, gastronomi, sanayi ve ticaret alanlarında adeta bir hazine olarak niteleyen, Kahramanmaraş turizminin hak ettiği konuma gelmesi için birçok projesi olan, Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Başkanı Gökhan Büyükdereli: “Kahramanmaraş’ın temel yapısı sanayi, turizm de bu işin can damarıdır. Komşu illerdeki turizm hareketliliğini gördüğümüz zaman bunu daha da iyi anlıyoruz” dedi.

1980’li yıllarda Kahramanmaraş’ta tekstil hareketliliğinin başladığını ve bu hareketliliğin başladığında Kahramanmaraş’ın tekstile hazır olmadığını hatırlatan Büyükdereli şu ifadeleri kullandı: “80’li yıllarda alt yapımız yok, elektriğimiz yok, zor şartlarda tekstile başladık. Bugün ise tekstilde dünya çapında ses getiren noktaya geldik. O dönemde tekstile hazır olmayan Kahramanmaraş’ın turizm anlamında doğal bir şansı var. Turizmin tabiatıyla, kültürüyle, gastronomisiyle hazır bir şehir. Sadece eksiğimiz bu algının gerçekçi bir şekilde turizme dönüşmesi gerekiyor. Sanayiyi nasıl önemsiyorsak, turizm alt yapısında da tüm kurumlar bazında değerlendirmemiz gerekiyor. Kahramanmaraş’ın buna hazır olduğunu düşünüyorum. Turizm bir algı meselesidir. Bir şehri, bir rehberle kaliteli bir şekilde planlanmış programla tanıtmaya başlarsanız, o şehre gelen turistler çok güzel değerlerle giderler. Bunu amatörce yaparsanız o şehirle ilgili bir değer yargısı oluşmaz.”

Yedikuyular Kayak Merkezi’nin Kahramanmaraş turizmine çok ciddi bir kazanım olduğunun ve şehir merkezinde oluşturulan müzelerle belediyelerin ilgilenmesinin önemli bir konu olduğunun altını çizen Genel Başkan Büyükdereli şunları söyledi: “Sadece mekanları ve kurumları yapıyor olmamız şehrimizin turizmini büyütmüyor. Bu yüzden bunu biraz daha profesyonel ligde, tek çatı altında toplayarak şehrimizin turizm yapılanmasını bilimsel verilerle bu işin içinde olan gerçek aktörlerle istişareli bir şekilde tamamlanırsa, şehrimiz turizm noktasında daha farklı açılara doğru ilerleyecektir”

Turizm hareketliliği ve Kahramanmaraş’a gelen turistlerin kentte konaklamasını sağlayacak en önemli konulardan birinin de hak edişler olduğunu savunan Büyükdereli: “Bir ekip kurdunuz. Kahramanmaraş turizm tanıtma fonu, vakfı dedini; ismi önemli değil, önemli olan eylem. Bu kurulan ekip gidip acentelerle görüşerek ‘Kahramanmaraş’taki otellerde konakladığınız zaman size destekleme fonundan şu kadar bütçe veriyoruz’ demeli. Tabi burada belediyelerimizin ve kurumlarımızın cebinden çok para çıkmasını istemiyoruz. Otellerle istişareli bir şekilde yürütülmeli. tur acenteleri ile görüşmeler yapacak olan fon, vakıf çatısı altında çalışan ekipler sayesinde hem Kahramanmaraş’a gelen misafirler Kahramanmaraş’taki otellerde konaklayacak hem de şehir ekonomisine katkı sağlayacak. İşte o zaman Kahramanmaraş’ı tanıyamaz hale geliriz” dedi.

“Çocuklarımıza küçük yaşta turizmi aşılayarak eğitmemiz lazım” diyen Büyükdereli sözlerine şu şekilde devam etti: “Belirli noktalarında turizm irtibat büroları kurulması gerekiyor. Turizm logomuzun olması da şart. Öte yandan turizm zabıtaları olmalı bu turizm zabıtaları da kendi alanında eğitilmeli. Kahramanmaraş halkımız şunu bilmeli; birisi bir şey sorduğunda ben bilmiyorum ama ilerde turizm irtibat bürosu var orada yardımcı olabilirler demeli. Şehir geneline baktığımızda bilgi akışında problemler olduğunu görüyoruz. Bu bilgi eksikliğini gidermek için, şehrin hareketli olduğu yerlerde stantlar kurularak turizm zabıtaları ile beraber bu işi bilen üniversitemizden de yararlanabiliriz. Üniversitede ki hocalar bu işe çok önem veriyor. Üniversite ile ortaklaşa bir farkındalık oluşturulabilir. Böylece kendi vatandaşımız da Kahramanmaraş Turizmiyle ilgili bilinçlenir. Çarşı esnafımıza da turizm logosu ve bu logoları işletmelerinin kapılarına astığımız zaman turizm cebimde oluşturarak yerel ve milli rehberlerimizle gelen turistleri karşılamalıyız. Nerede yemek yiyebilirim? hangi tabiata çıkabilirim? müzeleriniz nelerdir? bu soruların cevaplarının oluştuğu broşürlerle, sosyal bloklarla ve vatandaşı bilinçlendirmeyle kent genelinde bir turizm heyecanı yaşarız.”