BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZIN SÖZLERİNİN TRABZON’DAKİ YANSIMALARI

Ülkemizin sporda, siyasette, turizmde ve kültürde önemli şehri Trabzon’a geçen hafta3 günlük bir seyahat gerçekleştirdim. Trabzon’u ve Trabzonluyu severim. Bu sevgide Kahramanmaraşlı olmamızın elbette büyük payı ve büyük katkısı var. Trabzon’da 3 günlük seyahatim boyunca ziyaret ettiğim yerlerde, çarşıda, sokakta ve çeşitli kurumlarda sohbet ettiğim insanlar, Kahramanmaraşlı olduğum için ayrı bir ilgi ve yakınlık gösterdiler. […]

Ülkemizin sporda, siyasette, turizmde ve kültürde önemli şehri Trabzon’a geçen hafta3 günlük bir seyahat gerçekleştirdim. Trabzon’u ve Trabzonluyu severim.

Bu sevgide Kahramanmaraşlı olmamızın elbette büyük payı ve büyük katkısı var.

Trabzon’da 3 günlük seyahatim boyunca ziyaret ettiğim yerlerde, çarşıda, sokakta ve çeşitli kurumlarda sohbet ettiğim insanlar, Kahramanmaraşlı olduğum için ayrı bir ilgi ve yakınlık gösterdiler. “Bizim Kardeş Şehrimiz Kahramanmaraş” diyerek bizi büyük samimiyet ve içtenlikle ağırladılar.

Hiç istemesem de, üç 3 günlük Trabzon seyahatimde ister-istemez laf döndü-dolaştı Kahramanmaraş Büyükşehir Başkanımız Hayrettin Güngör’ün geçen haftalar içerisindeki Trabzon ve Kahramanmaraş arasındaki tarihi bağlara ilişkin sarfettiği, ancak kasdı aştığını düşündüğüm ifadesine geldi.

Sayın Hayrettin Güngör Başkanımızın Trabzon ile ilgili o sözlerinin Trabzon’daki yansımaları hakkındaki gözlem ve düşüncelerimi bu köşe yazısında sizlere sunacağım.

Bu yazımda şunu net olarak ifade edeyim: “Kahramanmaraş Trabzon Kardeşliği çok güçlü. Trabzon ile Kahramanmaraş arasındaki güçlü bağları bilen biliyor. Bu bağ o kadar tarihi, o kadar kuvvetli ki kırılmaz ve kopmaz. Elhamdülillah”

Bu hususu böyle belirledikten sonra şimdi gelelim asıl anlatmak istediklerime ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımızın “kapalı çarşıda karşılaştığı ve kısa sohbet sırasında Trabzonlu bir bayan kardeşimize söylediği,“Sizi biz Müslüman yaptık” şeklindeki sözlerinin Trabzon’daki yansımalarına.

1-Hayrettin Güngör Başkanımızın bu sözleri Trabzon’da genel olarak tepki çekmiş ve üzüntü meydana getirmiş. Ancak, o sözlere tepki verenlerin bilgi ve kültür düzeylerine göre tavır aldıklarını da gözlemledim. Kahramanmaraş ve Trabzon arasındaki tarihi bağları bilen, Trabzon’un 1461 yılında fethinden sonra 15550’li yıllarda Müslümanlığı yaymak için Kahramanmaraş’tan özel olarak Of ve Çevresine gönderilen Saçaklızade sülalesine mensup Hocaların irşad faaliyetlerinden haberdar olan Trabzonlular, Hayrettin Güngör’ün söylediği o sözleri hangi manada sarfettğini bildikleri için anlayışla davranmışlar, ancak bu bilgilerden habersiz Trabzonlular daha sert tepki göstermişlerdir.

2-Trabzon Belediye Başkanlığını ziyaret ettiğimde, Başkan Murat Zorluoğlu’nun ABD’ye seyahat ettiğini öğrendim. Başkan ile görüşmek mümkün olmadı. Belediyedeki bazı yetkililerle yaptığım görüşmede, “Murat Başkanın bu hususta teskin edici ve söylenen sözlerin asıl manasını bildiklerini ifade ederek, yatıştırıcı rol oynadığı” belirtilmiştir. Hatta konunun, bazı üyeler tarafından Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Gündemine alınmasına çalışıldığı ve buna ilişkin önerge hazırlandığını da Büyükşehir Belediyesindeki görüşmelerimde bazı yetkililerden duydum.

3-Trabzon Büyükşehir Belediyesini ziyaretimde şahsıma hediye edilen kitap manidardır. Haşim Albayrak tarafından yazılan ve Babıali Kitaplığı isimli yayınevi tarafından basılan “Of ve Çevresine İslamiyet’i Yayan Kahramanmaraşlı Saçaklızadeler” isimli kitabı Trabzon’da şahsıma hediye ettiler. Bu kitapta “Kahramanmaraş ve Trabzon arasındaki kuvvetli bağlara ilişkin tarihsel bilgiler ve belgeler mevcuttur.”

4-Trabzon’da Kahramanmaraşlı Saçaklızadelerden üç büyük Zat ve aynı zamanda üç Kardeş olan Evliyaların türbelerini çoğu kimse bilmekte ve saygı duymaktadır. Hatta bu hususta geçen aylarda bir yazı kaleme alan, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İç Denetçisi Çaykaralı Dostum Osman Abanoz Beyefendi şu bilgileri vermiştir: “Çaykara’nın Yente Köyü’nde Saçaklızadelerden İlyas Efendi’nin, Çaykara’nın Maraşlı (Paçan) köyünde, Osman Efendi’nin ve Of’un Eskipazar Köyünde Hasan Efendi’nin türbeleri mevcuttur. Bu üç Zat kardeştir.” Osman Abanoz’un yazısı internette mevcuttur ve yazının başlığı “Maraşlı Gelin ve Şehirlerin Kardeşliği şeklindedir. İnternet adresi şudur: http://caykaragundem.com/haber/marasli-gelin-ve-sehirlerin-kardesligi-7635.html

5-Evet, tarihi bir bilgidir ki, Kahramanmaraşlı üç kardeş Trabzon’un İslamlaştırılmasında büyük görevler icra etmiştir. Allah cümlesinden razı olsun.

6-Kahramanmaraş ile Trabzon’un bağları kuvvetlidir. Sarsılmazdır. Trabzon’un en büyük ve en işlek caddesi Kahramanmaraş, Kahramanmaraş’ın en büyük ve en işlek caddesi Trabzon ismini taşımaktadır. Yavuz Sultan Selim Han´ın Annesi Kahramanmaraşlıdır. Şehzade Yavuz Trabzon´da görev yaptığı sırada, Annesi Gülbahar HatunMaraş´tan Akrabası olan Dulkadiroğlulardan çok sayıda insanı Trabzon´a getirip yerleştirmiştir.Trabzon Merkez´de Maraşlı Gülbahar Hatun Mahallesi,Gülbahar Hatun Camii ve Gülbahar Hatun Türbesi bulunmaktadır. Trabzonlu Necmeddin Karaduman (TBMM eski Başkanı) Kahramanmaraş’ta valilik yapmıştır.

Kahramanmaraş ve Trabzon arasındaki bağları ve kardeşliği anlatacak daha çok husus var. Yazımızın hacmini uzatmamak maksadıyla bu kadar bilgi yeterlidir diye düşünmekteyim.

Yazımın sonunda şu hususu da belirtmeye bir görev sayıyorum ve ardından bir öneride bulunmak istiyorum: “Bazen şer görünen şeylerde de hayır var” derler ya, inşallah, Trabzonlu ve Kahramanmaraşlı Hemşehrilerimiz ve özellikle de gençlerimizin bu vesile ile Trabzon ve Kahramanmaraş arasındaki tarihsel bağları öğrenmek ve bilgilenmek için çaba sarfederler ve araştırma yaparlar. Ben şahsen Hayrettin Güngör’ü yakından tanıyan bir Arkadaşı olarak da, Başkanımızın Trabzon ve Kahramanmaraş arasındaki tarihsel bağlara dikkat çekmek maksadıyla o sözü söylediğini, ancak sözün maksadını aştığını düşünüyorum.

Bu husustaki önerim de şudur: “Kahramanmaraş ve Trabzon arasındaki kuvvetli bağları daha da pekiştirmek ve tarihsel bilgileri gençlerimize anlatmak için her şehrin Büyükşehir Belediye Başkanları çalışma yapmaları, kitaplar bastırmalı ve karşılıklı olarak her iki şehrin hemşehrilerini için şehir gezileri tertip etmelidir. Böylece iki şehir arasındaki bağlar, turistik ve kültürel gezilerle daha da güçlenecektir.”

Bir Kahramanmaraşlı olarak, yazımın en sonunda, tüm Trabzonlu Kardeşlerime sevgi saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Ahmet SANDAL

Exit mobile version