CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, metal teknolojisi alanından kapsam dışı bırakılması sonrası herhangi bir meslek alanına bağlı olmadığı için kayıt alınamayan “Tarım alet ve makineleri” dalı kararını ve kararın getirdiği mağduriyetleri TBMM gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Mesleki Eğitim Kurulu, metal işleri, ziraat makinaları, alet yapım ve tamirciliği ustalık belgesi ve usta öğretici belgesi olan işletme sahiplerinin belgelerini neden geçersiz saymaktadır? Sizce, kazanılmış bir hakkın hükümsüz sayılması ne kadar doğru bir karardır?” sorusuna yanıt aradı.
“USÜLSÜZ İŞLEM YAPMAYA YÖNLENDİRMİŞ OLMUYOR MUSUNUZ?”
Konunun sürüncemede bırakılmasının, Mesleki Eğitim merkezine kaydı yapılamayan çırak öğrenciler ile bunların çalışacağı işletmeleri mağdur ettiğini belirten CHP’li Ali Öztunç, “Bu işletmeler, geçerli belgesi olan kişiler üzerinden hülle yoluyla öğrenci çalıştırmak zorunda neden bırakılmaktadır? Bu kararınızla esnafı usulsüz işlem yapmaya yönlendirmiş olmuyor musunuz?” ifadelerini kullandı.
KARAR VERMEK, ÖNEMLİ ÖLÇÜDE İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?
Öztunç’un önergesi ve kamuoyu adına yanıt beklediği sorular şu şekilde oldu:
“06-10-2020 tarihinde 31 sayılı karar ile metal teknolojisi alanı altından kapsam dışına çıkarılan “Tarım alet ve makineleri dalı” şu anda herhangi bir meslek alanının içine alınmadığı için, ilgili dal da çalışacak çırakların kayıtları alınmamaktadır. Bu durumda mağdur olan binlerce işletme sahibi meslek lisesi ve sanat okullarından çıraklık eğitimi için öğrenci alamamaktadır. Bu karar aynı zamanda sanat okulu ve meslek lisesi öğrencilerinin çalışma alanını da daraltmıştır.”
Buna istinaden;
Mesleki Eğitim Kurulu, metal işleri, ziraat makinaları, alet yapım ve tamirciliği ustalık belgesi ve usta öğretici belgesi olan işletme sahiplerinin belgelerini neden geçersiz saymaktadır? Sizce, kazanılmış bir hakkın hükümsüz sayılması ne kadar doğru bir karardır?
Mesleki Eğitim merkezine kaydı yapılamayan çırak öğrenciler ile bunların çalışacağı işletmeler mağdur olmaktadır. Yasa ve yönetmeliklerin sağladığı hak ve menfaatleri kullanamadıkları gibi bir meslek dalını boşta kalması, gelişmesini etkilemekte, istihdam gibi ülkemizin hayati bir konusunu böyle sürüncemede bırakmak sizce doğru bir yaklaşım mıdır?
Belgeleri geçersiz sayılan işletme sahipleri sanat okulu ve meslek okullarından nasıl öğrenci alacaklar?
Bu işletmeler, geçerli belgesi olan kişiler üzerinden hülle yoluyla öğrenci çalıştırmak zorunda neden bırakılmaktadır? Bu kararınızla esnafı usulsüz işlem yapmaya yönlendirmiş olmuyor musunuz?
Bir an önce ilgili meslek dalını hangi alan içine alacağınızın kararını vermek, binlerce işletme ve önemli ölçüde istihdamın sorununu çözmek için neyi bekliyorsunuz?