Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çukurova Üniversitesi Çiftçiler ile Bağlarını Güçlendiriyor

Prof. Dr. Tuncel: “Üniversite-Tarım

Prof. Dr. Tuncel: “Üniversite-Tarım Konseyi İle Türkiye İçin Bir Model Olmayı Hedefliyoruz”

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çukurova Çiftçisiyle bir araya geldi. Verimli topraklarıyla Türkiye’nin en önde gelen tarımsal üretim alanlarından biri olan Çukurova Bölgesi için Üniversite-Tarım Konseyi çatısı altında güçlü bir sektörel işbirliğini oluşturacaklarını bildiren Prof. Dr. Tuncel, “Üreticiler, çiftçi örgütleri, tarımsal kuruluşlar ve tarım alanında faaliyet gösteren sanayi kuruşları ile birlikte bir stratejik plan çerçevesinde Bölgemizde gıda arzı ve güvenliği konusunda işbirliği içerisinde olurken, Üniversite-Tarım Konseyi ile Türkiye için bir model olmayı hedefliyoruz” dedi.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Çiftçiler Birliği’ne iade-i ziyarette bulundu. ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas’ın eşlik ettiği ziyarette Prof. Dr. Tuncel’i Birlik Başkanı Mutlu Doğru ile Yönetim Kurulu Üyeleri çiftçiler Avni Özşahin, Sinem Özkan, Ali Homurlu, İhsan Oğuz Beyarslan, Fırat Özkan ve Ali Hikmet Aksu karşıladı.

Çukurovalı çiftçilerle bir süre sohbet eden Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, içinde bulunduğumuz pandemi döneminde her zamankinden daha fazla gıda güvenliğini garanti altına almanın stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek gıda arzının her koşulda süreklilik gerektirmesinin yanı sıra çevre ve toplum sağlığının korunması açısından akılcı ve bilimsel çözümler ışığında, sürdürülebilir bir anlayışla yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Bu bağlamda Üniversite – Tarım işbirliği çerçevesinde bölge çiftçilerinin ihtiyacına yönelik geliştirilecek ortaklık stratejilerinin yol haritasının çıkartılması gerektiğini ifade etti. 

Gıda Güvenliği Süreci, Tohumdan Sofraya Giden Uzun Bir Yol

Hem dünyada hem de ülkemizde nüfus artışına karşılık tarım alanlarının giderek azalmasının yanı sıra, pandemi gibi olağan dışı koşulların tarımsal üretim konusunda çiftçilerimizin önemini daha iyi anlamamızı sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Tuncel, Doğru tarımsal uygulamalar ile üretilen kaliteli gıdanın insan hayatının vazgeçilmezi olduğunu söyleyerek, “Gıda güvenliği süreci, üretimin her safhasını kapsayan tohumdan sofraya kadar geçen tüm uygulamaları içeren ciddi bir konu, bu nedenle çiftçilerimize destek olmak üniversitemizin toplumsal bir sorumluluğudur.” dedi.

Çalıştay Düzenlenecek

Tarımın, Anadolu topraklarında yalnızca ekonomik bir faaliyet değil aynı zamanda bir gelenek ve bir kültür olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, bereketli Çukurova topraklarında tarım faaliyetlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için Çukurova Üniversitesinin bilgi birikiminin bölge çiftçisine aktarılması gerektiğini ifade etti. 

Çukurova Üniversitesinin toplumsal katkı anlayışı çerçevesinde önemli bir misyonu üstlendiğini de kaydeden Prof. Dr. Tuncel, bölge çiftçileriyle bir araya gelerek onların sorunlarına yönelik kalıcı işbirliklerini geliştirecekleri bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi. Prof. Dr. Tuncel, bu bağlamda Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla ortak çalışmalar planlayacaklarını belirtti.

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, bölge çiftçisinin de talebi olan ‘Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’nin önemine vurgu yaparak, Üniversite olarak uzun yıllardır gündemde olan bu projeyi desteklediklerini söyledi. Bu projenin hayata geçmesiyle iklim değişikliği ve su kaynaklarının korunmasına yönelik katkılarının yanı sıra salma sulamanın çevresel diğer zararlarından bölgenin korunacağını bildirdi. 

Doğru: “Yıllardır Üniversitemizden Gelecek Desteği Bekledik”

Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da yönetim olarak, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çukurova Üniversitesi ile tarım camiasının ortaklaşa projeler üretmesi ve Çukurova tarımını ileriye götürmek için işbirliği yapılması gerekliliğini yıllardır vurgulamalarına rağmen ilk kez somut adım atıldığını belirten Birlik Başkanı Doğru, “Yıllardır Üniversitemizden gelecek desteği bekledik. Üniversitemizi, bölgeyi ve insanımızı yakından tanıyan ve Üniversitemizin tarihinde ilk kez bir kadın rektörün göreve gelmesinden hemen sonra çiftçilerin sorunlarını dinleyip, işbirliği için somut adım atarak çalıştay düzenlenecek olması bizi ayrıca mutlu etti.” şeklinde konuştu.

“Üniversitemizin Bu Desteği Bizim İçin Çok Kıymetli”

Doğru, Çukurova’nın sulu tarıma Türkiye’de 1950’li yıllarda ilk geçen dünyanın en önemli tarımsal üretim yerlerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yoğun olarak tartışıldığı günümüzde sulama konusunda Adana’da devir açacak ‘Çukurova Kapalı Basınçlı Sulama Projesi’nin yaratacağı katma değer, ovamıza getireceği faydalar ve çiftçimize sağlayacağı kolaylıkların kamuoyu gündemine getirilerek bir an önce hayata geçirilmesi için destek veren Çukurova Üniversitemiz, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ve emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin bu desteği bizim için çok kıymetli.” şeklinde konuştu.