Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dumlupınar; Genetik Çeşitlilik Ve Doğal Denge Yok Edilemez!

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Do. Dr. Ziya Dumlupınar, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yabani ağaçlara yapılan aşılama işlemlerinin, genetik çeşitlilik ve doğal dengeyi bozduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün               “11 bin yabani ağaç aşılandı” haberine tepki gösterdi.

Yabani ağaçların aşılanmasının genetik çeşitlilik ve doğal dengeyi bozduğunu belirten Dumlupınar, bu işlemin yasalara da aykırı olduğuna dikkat çekti. 

Dumlupınar Genetik Çeşitlilik Ve Doğal Denge Yok Edilemez

Dumlupınar, bu işlemin ivedilikle durdurulması gerektiğini ifade ederek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Basın yayın organlarından (İHA) öğrendiğimize göre Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü sınırlarında kalan 11 bin yabani ağaç aşılanmış, gerekçe olarak ta Orman Genel Müdürlüğü’nün ‘Gelir Getirici Tür’ ağaçlandırması gösterilmiştir. Ağaçlandırma ile aşılama çok farklı olgulardır. Yasalarla koruma altında olan genetik kaynaklarımıza böyle bir uygulama yapılması son derece yanlıştır.

Haber de, Özellikle zeytin, badem, alıç ve fıstıkçamı ağaçlarına aşılama ve bakım çalışmaları yapıldığı bildirilmektedir.

Orman Bölge Müdürlüğünün bu uygulamasını acilen durdurması gerekmektedir.

-Genetik kaynaklarımız yok olmaktadır.

-Genetik çeşitlilik ve doğal denge yok olmaktadır.

-Bu genetik kaynakların her birisi farklı bir özelliğe sahiptir

-Tek bir çeşit plantasyonu ile bu türlerin nesli tehlike altına girer? Aşılama ile elde edilen çeşit bir hastalığa veya zararlıya karşı hassasiyet gösterir ve yok olursa, oradaki bütün ağaçlar yok olur.

-Bu genetik materyaller ıslah çalışmalarında dönor olarak kullanılmaktadır, bunların ortadan kaldırılmasıyla Türkiye’deki bütün plantasyon ve geleceği tehlikeye atılmaktadır.

-Bu genetik kaynaklar asla faydasız değildir.

-Yasalarla çok sıkı bir şekilde korunan genetik kaynaklarımıza bu uygulamayı yapmak için yasal izinler gerekmektedir.

Bu gerekçelerle bu uygulama mutlaka sonlandırılmalıdır. Yetkililerin bu hassasiyet göstereceğini düşünüyor ve konunun takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna ilan ediyoruz.”