Emeklilik için 1998-2014 arası sigortalılar için müjde! Yaş yenileniyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son dönemde emeklilik süreçlerinde yeni düzenlemelere giriyor.Bu düzenlemelerl bireylerin emeklilik planlarını hızlandırma imkanı sunuluyor.
Özellikle askerlik borçlanması, engelli çalışanlara sağlanan avantajlar ve yıpranma payı uygulamaları gibi yöntemlerle erken emeklilik artık daha erişilebilir hale geliyor.Askerlik süresini borçlanma hakkı, erkek sigortalılara emeklilik yaşını öne çekme oranları da yükselmiş oluyor.Bu sayede prim gün sayısını tamamlayan bireyler, yaş şartını erkene çekerek emeklilik planlarını hızlandırabiliyor.
Kısmi Emeklilik: 15 Yıl Sigortalılık ve 3600 Gün Şartı
SGK tarafından sunulan kısmi emeklilik düzenlemesi, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü tamamlayanlara emeklilik fırsatı tanıyor.
Yaş şartı aranmaksızın sunulan bu hak, özellikle 1999 öncesi sigortalı çalışanlar için büyük bir avantaj sağlıyor. Bu kriterleri karşılayan vatandaşlar, belirlenen süreleri doldurduktan sonra emekli olabiliyor.
Malulen Emeklilik: Çalışma Gücünü Kaybedenlere Destek
Çalışma gücünde en az %60 kayıp yaşayan sigortalılar, SGK’nın malulen emeklilik düzenlemesiyle erken emeklilik hakkına sahip oluyor.
Bu bireyler, 1800 prim gününü tamamladıktan sonra yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyor. Ancak malulen emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin maaşları kesiliyor. Bu uygulama, iş gücünü kaybeden bireylerin ekonomik olarak desteklenmesini amaçlıyor.
Engelli Çalışanlar için Emeklilik Kolaylıkları
Engelli sigortalılar, erken emeklilik düzenlemeleriyle iş hayatlarını daha kısa sürede sonlandırabiliyor. En az %40 oranında engeli bulunan bireyler, prim günlerini tamamlamaları durumunda yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyor.Ayrıca engelli çalışanlara sağlanan vergi indirimleri, maaşlarının daha yüksek olmasını sağlayarak ekonomik avantaj yaratıyor.
Yıpranma Payı ile Zorlu Meslek Gruplarına Destek
Madencilik, gazetecilik gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için SGK’nın sunduğu yıpranma payı düzenlemesi, bu bireylere erken emeklilik fırsatı sunuyor.
Bu işlerde çalışanların sigorta prim sürelerine ek günler ekleniyor ve emeklilik yaşları öne çekiliyor. Yıpranma payı, zorlu mesleklerde çalışan bireylerin yaşam kalitesini korumayı hedefliyor.
Engelli Çocuğa Sahip Anneler için Özel Avantajlar
Engelli çocuğu bulunan anneler, SGK’nın sunduğu düzenlemelerle erken emeklilik imkanından yararlanabiliyor. 2008 ve sonrasında uygulamaya alınan bu düzenleme kapsamında, yatırılan primlerin dörtte biri ekleniyor ve bu süre emeklilik yaşından düşülüyor.Böylece engelli çocuk sahibi anneler, daha erken yaşta emekli olma hakkına kavuşuyor. Bu düzenleme, özellikle annelerin emeklilik süreçlerini kolaylaştırıyor.Kaynak: YeniŞafak.com.tr
Asgari ücrete gelecek zam merakla bekleniyor.
Asgari ücrete yapılacak artışın ardından emeklilik için prim alacakların maliyetini de artıracak.
Bunların yanında emeklilik primi eksik olanlar da borçlanma hesabı yapıyor. Yani eksik primlerini tamamlamak için prim günü satın alma hazırlığı yapıyor. Erkekler askerlikte geçen süreleri borçlanarak yani satın alarak primlerine ekleyebiliyor.
Kadınlar ise sigortalı olduktan sonra dünyaya gelen üç çocuk için borçlanabiliyor ve her çocuk için 720 gün olmak üzere toplam 2160 gün satın alabiliyor. Gurbetçiler ise yurt dışında çalıştıkları günleri satın alabiliyor.
Örneğin bu yıl 12 aylık borçlanma miktarı 20.002 liralık brüt asgari ücrete göre 76.807 lira olarak hesaplanıyor. Asgari ücrete gelecek yüzde 30-40 zam düşünüldüğünde bu rakam 99.849 TL-107.530 TL gibi bir rakama çıkacak.
Gurbetçiler için bu fark daha da büyüyecek. Bakıldığında bu yıl 31 Aralık’a kadar yapılacak borçlanma her durumda asgari ücret artacağı için daha kazançlı olacak.
ÖDEME ŞART DEĞİL
Borçlanma yapmak isteyenlerin 31 Aralık’a kadar başvurmaları halinde hesaplamaları bu yıl geçerli asgari ücretten yapılacak. Başvuru bu konuda yeterli oluyor. Ödemeler ise iki ay sonra yapılıyor.
O yüzden öncelikle e-devlet ya da SGK müdürlüklerinden başvuru yapmak yeterli olacak. 2 ay sonra imkan olmadığında eğer ödeme yapılamazsa başvuru iptal ediliyor. Ancak hak kaybolmuyor. İstenildiği zaman tekrar başvuru yapılabiliyor.
HEPSİNİ ALMAK GEREKMİYOR
Borçlanmalarda ne kadar ihtiyaç varsa o kadar gün satın alınabiliyor. Örneğin bir annenin iki çocuk borçlanma hakkı var. Bu da 1440 gün eder. Ancak annenin 800 güne ihtiyacı varsa bu kadar gün için başvuru yapabiliyor. Borçlanmalarda istenilen kadar gün satın alınabilirken ihya da durum farklılaşıyor. Bağ-Kur günlerini satın alacaklar geçmişte ödemedikleri günlerin tamamını almak zorundalar. Burada kısmi ödeme olmuyor.
KİMLER İÇİN GEÇERLİ
Primi eksik olan EYT’liler bu fırsattan yararlanabilir. Yine emekli olmak için gününü dolduracak ve askerlik ya da doğum borçlanması yapacak tüm sigortalılar bu yıl içinde başvuru yaparsa kazançlı çıkacak. Ayrıca geçmiş dönemde Bağ-Kur günleri olan ve bunları ihya edecekler de bu yılki asgari ücretten ödeme yapmak için 31 Aralık’a kadar başvurması gerekiyor. Yine gurbetçilerde borçlanma için 31 Aralık’a kadar başvuru yaparsa daha hesaplı ödeme yapacak.
TABLO
Bu yıl borçlan kazançlı çık
Borçlanma, Mevcut, Yüzde 30, Yüzde 40
1 aylık, 6.400 TL, 8.321 TL, 8.960 TL
12 aylık, 76.800 TL, 99.852 TL, 107.520 TL
1 çocuk (24 ay), 153.600 TL, 199.704 TL, 215.040 TL
Askerlik (18 ay), 115.200 TL, 149.778 TL, 161.280 TL
Yurtdışı (1 ay), 9.000 TL, 11.700 TL, 12.600 TL
Kaynak: Sabah.com.tr