Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. 2021 yılı ağustos ayından sonra eylül ayında da faaliyette bir yükseliş görülmektedir. Faaliyette görülen bu harekete rağmen Beklenti Endeksi son bir ayda azalma göstermiştir. Uzun dönemli toparlanmanın göstergesi olan Güven Endeksi ise eylül ayında eşik değerin hemen altında bir değer almıştır.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.
THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Eylül Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, 2021 yılı ağustos ayından sonra eylül ayında da faaliyette bir yükseliş görülmektedir. Faaliyette görülen bu harekete rağmen Beklenti Endeksi son bir ayda azalma göstermiştir. Uzun dönemli toparlanmanın göstergesi olan Güven Endeksi ise eylül ayında eşik değerin hemen altında bir değer almıştır. Beklenti ve Güven Endekslerinde görülen düşüşe rağmen Hazır Beton Endeksi’nin eşik değerin üzerinde tutunmasının nedeni Faaliyette görülen yükseliş olarak karşımıza çıkmaktadır.
2021 eylül ayında bütün endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın eylül ayına kıyasla düşük görünmektedir. Geçen yıl görülen konut talebinin bu yıl ortaya çıkmaması nedeniyle bütün endekslerdeki yıllık değişim negatif tarafta kalmıştır.
Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “THBB olarak her ay gerçekleştirdiğimiz Hazır Beton Endeksi yalnızca hazır beton sektörü perspektifinden değil, inşaat sektörünün geneli açısından da durumu yansıtması yönüyle sektörün öncü göstergelerinden biri konumundadır. Üçüncü çeyrek verileri ile inşaat sektörünün yoluna devam ettiği ancak sektörün potansiyelini bu yıl hâlen gösteremediği anlaşılmaktadır. Sektör oyuncularının ekonomiye olan güvenlerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin olması gereken seviyenin altında olması, üzerinde önemle durulması gereken bir noktadır.” diye konuştu.
İnşaat sektörünün yoluna devam etmesi için konut yatırımına olan mevcut ilginin artması gerekiyor
İnşaatın güveni en hızlı zayıflayan, buna karşılık normalleşmesi en çok zaman alan sektör olduğunu vurgulayan Yavuz Işık “Ekonomik gelişmelerden ve başta faiz olmak üzere makro değişkenlerden ani bir şekilde etkilenen inşaat sektörünün kısa zaman içinde yoluna devam etmesi için konut yatırımına olan mevcut ilginin artması gerekmektedir. Bu noktanın cazip hâle getirilmesine yönelik her türlü kamusal girişim sektör açısından kıymetlidir.” dedi.