Kahramanmaraş tekstilde yapay zeka dönüşümü

BLC Group, sürdürülebilir büyüme için yapay zeka ve makina öğrenmesinden güç almaya başladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, Capital Dergisine yaptığı açıklamada; makina öğrenmesi ve yapay zeka ile üretimde sıfır hata hedefine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.

IMG 20231106 WA0008

Kahramanmaraş tekstilde yapay zeka dönüşümü
Kahramanmaraş merkezli tekstil üreticisi BLC Group, sürdürülebilir büyüme için yapay zeka ve makina öğrenmesinden güç almaya başladı.
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, Capital Dergisine yaptığı açıklamada; makina öğrenmesi ve yapay zeka ile üretimde sıfır hata hedefine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi.
Kahramanmaraş merkezli tekstil, gıda, kompozit gibi alanlarda üretim yapan BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcioglu, Türkiye’de genel olarak tekstilde ara ürün veya fason üretim yapıldığına dikkat çekerek, “Gelişmiş ülkelerde katma değeri yüksek teknik Ürünler ve hep eksikliğini hissettiğimiz markalaşma üst düzeyde. Bizim bitmiş halde üretip teslim ettiğimiz ve iyi dönemde en fazla yüzde 30 kazandığımız bir ürünü markalaşmış şirketler bizden aldığı fiyatın yüzde 300-400 fazlasına satışa sunabiliyor” dedi.
EN BÜYÜK SORUN KATMA DEĞERDE
Buradaki en büyük sorunun katma değerli üretim yapma konusunda eksik kalınması olduğunu kaydeden Balcıoğlu, “Sürümden kazanan emek yoğun bir sektörüz. Ara ürün üretmekte kasları- mızı geliştirdik. Markalaşma serüvenini doğru şekilde götüren şirket sayısı maalesef çok az. Zaman içerisinde gelişen teknoloji ve artan üretim kapasiteleri, rekabeti daha da artırdı. Bu da kar marjlarından fedakarlık etmeyi gerektirdi” dedi.
Şahin Balcıoğlu, üretimin en önemli gider kalemlerinin enerji. hammadde ve işçilik olduğunu dile getirerek, bu alanlarda yaptıkları iyileştirmeler hakkında şu bilgileri verdi: “Biz bu konuda makina öğrenmesi, yapay zeka ile üretim optimizasyonu ve kendi enerjimizi karşılamak için yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Ciddi bir teknolojik dönüşüm programımız var. Ayrıca giyilebilir teknolojiler konusunda Ar-Ge ve Ür-ge yapıyoruz. Bu bizim gelecek için geliştirdiğimiz bir proje.”
ÜRETİM DORĞU PLANLANMALI
Balcıoğlu, gelişmiş ülkelerdeki sektör oyuncularının, küresel enflasyon ve satın alma trendlerinden ne düzeyde etkilendikleriyle ilgili de şu düşüncelerini paylaştı: “Onlar da kârlıklarında düşüş yaşıyorlar fakat marjların bizden fazla olmasından dolayı göze çarpmıyor. Türkiye’deki üreticiler hem enflasyon hem satın alma gücü hem daralan pazar payı hem de değişken kur riskleriyle karşı karşıya. Bu şartlar devam ettiği sürece Türkiye’de sektörün kârlılığının bir süre daha artacağını düşünmüyorum. Burada izlenecek en doğru yolun sürdürülebilir üretime odaklanmak, doğru ve verimli üretim yapmak, teknolojiye ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaktan geçtiğine inanıyorum. Katma değeri yüksek teknik tekstillerinde kârlı üretim yapılabilecek bir kanal olduğunu düşünüyorum. Yatırımlar ve para güvenli limanları her zaman sever. Türkiye’nin stabil ve yabancı yatırımlar ve satın almalar için güvenli bir hale gelmesi ekonomi anlamında ciddi fayda sağlayacaktır.”

Exit mobile version