Kahramanmaraş’ta melezleme yöntemiyle ‘Diriliş’ cevizi üretildi

Kahramanmaraş’ta Maraş 18 ve Chandler melezlemesinden ‘Diriliş’ türü ceviz üretildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi´nde (KSÜ) 10 kişilik ekiple TÜBİTAK destekli (KSÜ) 4 yıl süren bir melezleme çalışmasının ardından, Maraş-18 ile Amerikan orijinli Chandler birleştirilerek ‘Diriliş’ isimli yeni ceviz türü geliştirildi. İlkbahar donuna karşı dayanıklı, daha geç yapraklanıp erken hasadı yapılabilen Diriliş çeşidi, Türkiye için ceviz […]

Kahramanmaraş’ta melezleme yöntemiyle ‘Diriliş’ cevizi üretildi

Kahramanmaraş’ta Maraş 18 ve Chandler melezlemesinden ‘Diriliş’ türü ceviz üretildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi´nde (KSÜ) 10 kişilik ekiple TÜBİTAK destekli (KSÜ) 4 yıl süren bir melezleme çalışmasının ardından, Maraş-18 ile Amerikan orijinli Chandler birleştirilerek ‘Diriliş’ isimli yeni ceviz türü geliştirildi.

İlkbahar donuna karşı dayanıklı, daha geç yapraklanıp erken hasadı yapılabilen Diriliş çeşidi, Türkiye için ceviz yetiştiriciliğinde umut oldu. İç randımanı yüzde 54 bandında olan ürün, yan dallarda diğer ceviz türlerine oranla verimi yüzde 30 daha fazla.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde 400 dekarlık bir alanda yürütülen ceviz ıslah çalışmalarını Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez ile ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.

Yeni ceviz türü hakkında açıklama yapan KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, “Bitkisel çalışmaların en zoru ıslahtır. Bitkisel ıslahın en zoru ve en yorucusu da meyve ıslahıyla uğraşmaktır. Çünkü meyve ıslahıyla uğraştığınız zaman stratejinizi baştan doğru kurgulamazsanız sizin en az 10-15 yıllık bir kaybınız demektir; o yüzden meyve ıslahçıları daha baştan neyi nasıl yapacaklarını kurgulayıp planlarlar, bir plan çizerler. Türkiye’nin programlı ve düzenli ilk melezleme ıslahına TÜBİTAK projeleri sayesinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak biz başlattık. Diriliş çeşidinin özelliği nedir, farkı nedir diye sorabilirsiniz. Programı yaparken doğru kurguladık. Diriliş çeşidinin en önemli özelliği; Diriliş bir melez ceviz çeşididir. Annesi Maraş 18, babası Chandler’dir. İkisi de şuan dünyanın en kaliteli ceviz çeşitlerinden bir tanesidir. Peki 2 kalitede ceviz çeşidini melezleyerek daha kaliteli, daha verimli bir çeşidi elde etme amacıyla yaptığımız programı Allah’a şükür çok ümitvar sonuçlar elde ettik. Diriliş çeşidini 2016 yılında tescilledik. Diriliş çeşidinin şu anda dünyada en fazla yetiştirilen Amerikan orjini Chandler çeşidinden farkları, üstün yönleri nedir? Bitkisel olarak açıklamak istiyorum. Chandler çeşidinden daha geç yapraklanıyor. Bu ilkbahar geç donlanmasına yakalanmasından çok önemlidir. Bitkisel olarak Chandler çeşidinden çok daha verimli. Üçüncüsü, belki de en önemli özelliği, bunu ıslahçılar çok iyi bilir, çok iyi değerlendirirler. Erken hasada gelmesi. Bu çok önemli. Chandler çeşidi geç yapraklanıyor, ancak geç hasada geliyor. Diriliş çeşidinin Chandler’den bitkisel olarak farkı, geç yapraklanıp daha erken hasada gelmesi. Meyve kaliteli özellikleriyle de üstün yönleri var. Meyve kalitesi ile ilgili olarak üstün yönünüzün mutlaka olması gerekir. Chandler çeşidine mukayese ederek söylüyorum; iç randımanı yüzde 47 bandında iken Diriliş çeşidimizin iç randıman oranı yüzde 52-54 bandındadır. Bu da son derece önemli bir özelliktir. Özetleyecek olursak bitkisel olarak ve meyve kalitesi özellikleriyle Diriliş çeşidi şu anda dünyada en fazla yetiştirilen Amerikan orijini Chandler çeşidinden çok daha üstün özelliklere sahiptir. Bu Türkiye’miz için hatta dünya ceviz yetiştiriciliği için bir umuttur. Ceviz yetiştiriciliğine müsait tüm alanlarda Diriliş çeşidi yetiştirilebilir. Son 4 yıl içerisinde alt yapı çalışmalarını tamamlayarak üreticilerimizin hizmetine sunmak için ceviz bahçelerinde kullanmak için alt yapımız hazır. İnşallah 2021 yılından itibaren Türkiye ceviz bahçelerinde Diriliş çeşidini görmek mümkün olacaktır” dedi.

Exit mobile version