Vahit Kirişci: “Kahramanmaraşlı siyasiler olarak en büyük gücümüz aramızdaki birliğimiz ve beraberliğimizdir”
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci, “Kahramanmaraşlı yerel siyasiler olarak en büyük gücümüz ve sermayemiz aramızdaki birliğimiz ve beraberliğimizdir. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Rabbim muhafaza eylesin ve geliştirsin inşallah.” dedi.
Kirişci, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Mehmet Şahin, Tuba Köksal, Ömer Oruç Bilal Debgici, Mevlüt Kurt, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ve AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Cüneyt Doğan ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni atanan iki bakanı öncelikli ziyaret için Kahramanmaraş’a yönlendirdiğini belirten ve bundan ziyadesiyle mutlu olduklarını kaydeden Kirişci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na bakan olduktan sonra ilk programlarını Kahramanmaraş’a yapmaları dolayısıyla teşekkür etti.
Kirişci, “Kahramanmaraşlı yerel siyasiler olarak en büyük gücümüz ve sermayemiz aramızdaki birliğimiz ve beraberliğimizdir. Bundan asla taviz vermeyeceğiz. Rabbim muhafaza eylesin ve geliştirsin inşallah.” dedi.
Kirişci, ziyareti esnasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum’un her bir talebi tek tek dinlediğini ifade ederek, “(Bakan Kurum) Teslim edilen, inşası devam eden yapılar ve rezerv alan faaliyetlerini tek tek ele aldı.” bilgisini paylaştı.
Kurum’un Kahramanmaraş programının ardından Elbistan’a yaptığı ziyarete de dikkati çeken Kirişci, “Bir siyasi ayrım peşinde olmadık, ilçelere yaklaşımlarımızda hizmet esas oldu. Söz konusu Kahramanmaraş olunca işimiz siyaset değil, hizmettir” diye konuştu.
Kirişci, “Elbistan’da kapsamlı bir görüşme yaptık ve yerel aktörlerle bir araya geldik. Rezerv alan, kentsel dönüşüm çalışmaları ve benzeri konularda ortak kararlar alındı. İlçe kendisi o kararı verdi; Bakan bey de bunları not aldırdı, gereğinin yapılacağını belirtti.” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Görgel tarafından Kahramanmaraş’a raylı sistem sözünün verildiğini de hatırlatan Kirşci, Bakan Kurum’un Kahramanmaraş’tan ayrılmadan verdiği talimatı doğrultusunda İlbank ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının raylı sistem konusunda müşterek çalışmaya başladığını bildirdi.
Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun Kahramanmaraş ziyaretine de değinen Kirişci, “Sayın Bakanımız, bu ziyaretleri sonrasında inşaatları devam eden acil durum hastanelerinin yıl sonuna kadar, aralık ayının başında hasta kabulünün gerçekleştirilmesi talimatını vermiş.” bilgisini verdi. Kirişci, şunları kaydetti:
“Başta siz basın mensupları olmak üzere aziz Milletimizin her bir ferdini yapılanları yerinde görmeleri ve misafirimiz olmaları için Kahramanmaraş’a davet ediyoruz.”
– “Yeni Kahramanmaraş”
Kirişci, 6 Şubat depremleri sonrası Kahramanmaraş’a yapılan yatırımları, “Şehrin yeniden ihyası ve inşası” değil “Yeni Kahramanmaraş” mottosuyla duyurdu. Kirişci, şunları kaydetti.
“Kahramanmaraş’ta binaların yüzde 22’si, bağımsız bölümlerin yüzde 25’i depremden etkilendi, deprem sonrası kalıcı konut ve köy evleri teslimi hızla gerçekleştirilmeye başlandı. 17 bin 592 kalıcı konut ve köy evinin hak sahiplerine iki ayrı kurada teslim edildi, çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor.”
– Kahramanmaraş’ta 2 bin 326 ilave yatak hizmete alınacak
Kirişci, 6 Şubat depremleri sonrası sağlık tesislerinin yüzde 25’inin kullanılamaz hale geldiğini belirterek, 600 yataklı Ferhuş Hastanesi, 400 yataklı Kahramanmaraş Acil Durum Hastanesi, 120 yataklı Türkoğlu Acil Durum Hastanesi, 56 yataklı Nurhak Acil Durum Hastanesi, 150 yataklı Afşin Devlet Hastanesi ve 1000 yataklı Kahramanmaraş Şehir Hastanesi’nin yapımı tamamlandığında 2 bin 326 ilave yatağın vatandaşın hizmetine sunulacağını kaydetti.
Sanayi ve teknolojide Kahramanmaraş için önemli bir adım atıldığını kaydeden Kirişci, şöyle konuştu:
“Merkez ve tüm ilçeleri ile birlikte Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alıdık, kente yapılacak yatırımlar Bölgesel Teşvik Sistemi’nde 6. Bölge Teşviklerinden faydalanacak.
Türkiye’de Kahramanmaraş iplik üretiminin yüzde 35’ini, elektrik üretiminin yüzde 8’ini, dokuma kumaş üretiminin yüzde 15’ini, tekstil sektöründeki istihdamının yüzde 10’unu, çimento üretiminin yüzde 10’ununu, kağıt üretiminin yüzde 20’sini gerçekleştiriyor. Kahramanmaraş 40 ton altın üretimiyle ikinci, 22 ayar altın imalatında birinci il.”
Kirişci, bu vesileyle depremde zarar gören Kuyumcu Kent’in güçlendirilmesi işi için ihalenin 12 Temmuz 2024 tarihinde yapılacağını duyurdu.
– Kahramanmaraş, uzayda ve savunma sanayinde üs olma yolunda
TUSAŞ “İskan ve İstihdam” Projesi ile TUSAŞ için uçak yapısalları üreten tesisinin Türkoğlu ilçesinde kurulduğunu ifade eden Kirişci, tesisin üretime başladığını ve ilk ihracatını mayıs ayında ABD’ye yaptığını bildirdi.
Kahramanmaraş’ın uzay havacılığı ve savunma sanayinde Kahramankazan’dan sonra üs olma yolunda ilerlediğini de söylen Kirişci, “Türkoğlu’ndaki tesisin dışında daha büyük bir tesis için talep topluyoruz. 168 hissedar ile 220 milyon dolarlık sermayeyi toplamış durumdayız. Kahramanmaraş Havalimanı’nda pistin yanı başında bu tesisi kuracağız” dedi.
(SON-