Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KMTSO Başkanı Balcıoğlu, “Kısa çalışma ödeneği devam etmeli”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, katıldığı bir televizyon kanalında Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) hakkında değerlendirmede bulundu.

Pandemi sürecine rağmen geçen yıla göre Kahramanmaraş’ta istihdamın yüzde 9 artış gösterdiğine dikkat çeken Şahin Balcıoğlu, “Kısa çalışma ödeneği kesildi bunun sıkıntı yaratacağını zannediyoruz. Büyük işletmelerimiz için böyle bir problem yok. Neden yok? Çünkü Kahramanmaraş’ta 17 bin işletme var faaliyette olan, bu işletmelerin sadece 3 bin 750 tanesi, yani bütün işletmelerimiz 5’de 1’i kısa çalışma ödeneğinden istifade ediyor. Bunların çoğu nerdeyse tamamı KOBİ dediğimiz küçük işletmeler. Zaten 2020 yılında pandemiye rağmen çalışmazken, üretemezken, işlerimizi kapattığımız bir dönemi yaşamış olmamıza rağmen biz istihdamımızı yüzde 9 artırmışız. 2019 Aralık ayıyla 2020 yılının Aralık ayını kıyasladığımızda istihdamını artıran bir iliz biz. Ama öyle bir zaman yaşıyoruz ki, zaten bu bilmediğimiz, anlamadığımız tecrübemizin işe yaramadığı bir hastalıkla virüsle karşı karşıyayız. Bugünlerde de eski halimize ilk başa döndük gibi, ne zaman kapanacağız, ne zaman yasaklar tamamen gelecek, ne olacak bilmiyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında kısa çalışma ödeneğinin devamlılığı ve konteynır sıkıntısına değinen Balcıoğlu, “Ne olacağın bilmediğimiz bir günde ihracat yapan işi iyi olan arkadaşlarımız var, çalışan arkadaşlarımız var. Onlarında bilindiği üzere konteynır sıkıntısı var. Konteynır bulamıyorlar, 3 katına buluyorlar. Müşteriyi kaybetmez zorunda kalacaklar, yetiştiremiyorlar. Ürettiğimiz malı gönderemediğimiz için stoklarımız şişiyor. Bilindiği üzere bizim Kahramanmaraş’ta 2 ana sektörümüz var. Birisi tekstil, biri paslanmaz çelik mutfak eşyası. Bu iki sektörde de bunu yaşıyoruz. Konteynır yok gelen konteynırda 3 katı fiyatına geliyor. 3 bin Euro’ya gönderdiğiniz bir ürünü, 10 bin, 12 bin Euro’ya gönderiyorsunuz. 4 dolarlık malı 19 dolara bulamıyorsunuz. İş var, müşteri var, her şey var ama siz çalışamıyorsunuz. Ve bu yüzden hafta sonları bütün işletmelerimiz teker teker kapanmaya başladı. İşimi var yoksa çalışıyoruz. Kısa çalışma ödeneğine sanayici arkadaşlarımızın, büyük işletmelerimizin hiçbirisinin zaten müracaatı aşağı yukarı neredeyse yok gibi. Ama diğer küçük işletmelerimize destek olunması gerektiğini, bunun devam etmesi gerektiğini biz oda olarak düşünüyor ve bunun doğru olacağını söylüyoruz. Yoksa başka sıkıntılar çıkacak onlar hayatta olmayacaklar. Yani çalışmayan bir işletmede işçisine para ödeyecek. Bizim buralarda gönül işi var bilindiği üzere, insanlar birbirlerine gönülleriyle bağlı. Biz bu yüzden yüzde 9 pandemiye rağmen istihdamımızı artırdık. İşçisini ne gönderebiliyor ne para verebiliyor böyle garip bir haldeyiz şuan” diye konuştu.