KMTSO, Eskişehir Sanayi Odası İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

KMTSO, Eskişehir Sanayi Odası İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

KMTSO, Eskişehir Sanayi Odası İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Eskişehir çalışma ziyaretleri kapsamında Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile bir araya geldi.

KMTSO heyeti, iki günlük Eskişehir ziyaret ve toplantı programları kapsamında Eskişehir Sanayi Odası ileortak meclis toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda iki oda arasında işbirliğini öngören protokol imzalandı.

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu’nun da yer aldığı, yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan heyet,Eskişehir Sanayi Odası’nda ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarını görüştü.

ESO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda, ESO ve KMTSO’nın yönetim kurulu, meclis divanı, meclis üyeleri istişarede bulunmak, her iki şehrin ekonomik tablosunu ile ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarınıdeğerlendirmek üzere bir araya geldi. Eskişehir ve Kahramanmaraş’ın ticaretinin, sanayisinin ve hizmet sektörünün mevcut performansı ve geleceğinin değerlendirildiği toplantıya ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Meclis Başkanı Süha Özbay, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz de katıldı.

Toplantıda, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Eskişehir Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol, odaların kuruluş ve çalışma alanları içerisinde yürüttüğü faaliyetler hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak üzere mevzuat ve iyi niyet kuralları çerçevesinde gerekli desteği birbirlerine göstererek tekstil, metal işleme, gıda başta olmak üzere uzay-havacılık, savunma ve raylı sistemler gibi stratejik sektörlerde iş birliklerinde bulunmasını amaçlıyor.

Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Eskişehir’e konuk olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş’a teşekkür etti.Zabun, “Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden birisi olan, yenilikçilik kapasitesi ve ar-ge çalışmalarındaki başarılı girişimleriyle dikkat çeken, ihracatta lokomotif illerimizden birisi Eskişehir’de olmaktan duyduğumuz mutluluğu özellikle ifade etmek istiyorum.” dedi.

Eskişehir ve Kahramanmaraş’ın özellikle üretimle kalkınma bakımından ortak bir kaderi paylaştığının altını çizen Zabun, “Eskişehir, yılda 12,6 milyar liralık katkı ile sanayide gayrisafi yurtiçi hasıla oluşturan ve 170 bin kişiye istihdam sağlayan bir konumda bulunuyor. Kahramanmaraş da benzer şekilde 10 milyar lira sanayi hasılası ve 150 bin kişilik istihdama sahip. Her iki şehrin 2018 yılı ihracatı 1’er milyar dolar.

Ülkemizin en büyük 1000 sanayi kuruluşu içerisinde Kahramanmaraş’ın 26 şirketi, Eskişehir’in 10 şirketi bulunuyor. Eskişehir’de organize sanayi bölgesi konusunda ciddi atılımlar gerçekleştirilmiş ve 3 bin 400 hektar sanayi bölgesi oluşturulmuş. Kahramanmaraş’ta bizler de sanayileşmeye istinaden OSB çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bugün itibariyle 2 bin hektara yakın OSB ve ıslah OSB alanlarımız var.  Yeni projelerle birlikte bu rakam 3 bin hektarı geçecek. Diğer yanda 800 bin m2 lojistik merkezimizle birlikte ilave 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Zabun konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Kahramanmaraş, tekstil ve metal mutfak eşyaları gibi birçok sektörde önemli bir küresel aktör olarak piyasa düzenleyici rol üstlenmiştir. Bu anlamda, Kahramanmaraş ve Eskişehir benzer özellikleri itibariyle üretimde ve ihracatta çok önemli bir işbirliği potansiyeli oluşturulmalıdır diye düşünüyorum. Ar-ge, ür-ge ve tasarım geliştirme konularında birlikte hareket edilebilecek alanlar olduğuna inanıyorum. Bu itibarla, Eskişehir programımız bizlere farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. Sizleri, milli mücadelenin kahraman kenti Maraşımızda ağırlamak üzere, Türk medeniyetinin nadide eserlerini, Türkiye’nin saklı cennetini keşfetmeye, Kahramanmaraş’ı tanımaya davet ediyorum.”

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ise amaçlarının ülke genelinde ticareti üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyledi.

İki şehir arasında örnek bir ticaret geliştirilebileceğini ifade eden Kesikbaş, “Firmalarımızı sürekli diğer odalarımızla eşleştiriyoruz. Öncelikli olarak İstanbul Sanayi Odası ile başladık. Sonrasında İzmir ve Bursa odalarıyla çalışmalar yapıyoruz. Amacımız ülke genelinde ticaretimizi daha da üst seviyeye çıkartmak. İstanbul’da Eskişehir günleri yapmak için uğraşıyoruz. Kahramanmaraş ile de neden olmasın diyoruz. Çünkü Kahramanmaraş da biliyoruz ki ülkemizin en önemli üretim merkezlerinden bir tanesi. Bu anlamda katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Gerçekten şirketlerimizi eşleştirebilirsek bu sinerjinin oluşturduğu büyüklükle Türkiye’ye örnek olacak bir ticaret geliştirebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

Heyet daha sonra Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Eğitim ve Test Laboratuvarı (Megem)’ında incelemelerde bulunduktan sonra Eskişehir’in Bozüyük ilçesinde kurulan KipaşKağıt ve Ambalaj fabrikasını ziyaret etti.

Exit mobile version