KMTSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclisi Şubat ayı Olağan Toplantısını gerçekleştirdi. KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, ayrıca Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Evren Subaşı Bakanlık çalışmaları ve ihracat destek ofisleri projesi hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.  […]

KMTSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclisi Şubat ayı Olağan Toplantısını gerçekleştirdi.

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri katıldı. Toplantıda, ayrıca Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Evren Subaşı Bakanlık çalışmaları ve ihracat destek ofisleri projesi hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi.  Toplantıda, Şubat ayında geçekleştirilen çalışmalar ile özellikle ihracatın geliştirilmesi konusu değerlendirildi.

Toplantının açılışınıyapan KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Meclis gündemini okuyarak oylanması gereken hususları Meclis üyelerinin onayına sundu. Daha sonra KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Şubat ayı faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, ihracatın Türkiye ekonomisi için önemine değindi. Öksüz, “Toplantımızda, ülkemizin en büyük sorunu olan ekonomimizin en büyük ihtiyacı olan ihracat konusunu görüşeceğiz. Bu konu çok önemli.Ekonomimizin tek kurtuluş noktası, bütün yatırımları kısacağız, bir iş adamı olarak benim kendi düşüncem, devletimiz yatırımları kısmalı, belediyelerimiz, bizler şahsi harcamalarımızdan tasarruf etmeliyiz. Mutlaka ihracatı, üretimi ve istihdamı artıracak yatırımlara yönelmeliyiz.” dedi.

Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başka türlü ülkemiz ekonomisini bir aile ekonomisi gibi görüp bu aileye dışardan para girdirmeliyiz. Bir takım üretim yapıyoruz, kendi vatandaşlarımıza satıyoruz, dışarıya satılıyor, bunlar ekonomi çarkını döndürüyor ama burada esas önemli olan ülkemize dışardan para gelmesidir. Onun için ihracata dönük yatırımları mutlaka artırmamız lazım. Maalesef bizde şu var, bir şeyin yaşandığı zaman farkına varıyoruz. Halbuki önemli olan bir sorun gelirken zaten kendini gösteriyor ‘geliyorum’ diyor.

Siz bir anda yatırımı artıramazsınız. Bir anda işsizlik sorununu çözemezsiniz. Bir zamanlar sık sık Odalar Birliği’nde işsizlik oranı yüzde 11’i geçtiği zaman panik başlıyordu. Şu anda bu oran yüzde 13,5. İşsizlik sorununu ‘şuraya fazla adam al buraya fazla adam al’diye çözemeyiz. Yatırımları artırarak çözebiliriz, aksi halde gizli işsizlik olur bu da kurumlarımızın maliyetini artırır. İhraç edeceğimiz ürünleri daha pahalıya mal ederiz dolayısıyla ihracatımızı da engeller, rekabet gücümüzü düşürür. Bir an önce ülkemizin yatırımcıların daha fazla önünü açması lazım. Çok fazla düzeyde formalitelerle karşı karşıyayız biz yatırımcılar olarak. Krediler biraz daha rahatladı. Bu ülkenin yeterince yatırımcısı da var. Hatta dünyada yatırımcı bakımından en büyük ülkelerden biriyiz. Çalışkan bir toplumuz ama çok düzensiz bir toplumuz. Kanunlarımız bizi daha iyi yönlendirmeli, takım ruhu içinde çalışmamız lazım bu da bizim eksikliklerimizden birisi. Her şeyde kendi menfaatimizi bir numara tutuyoruz. Bu çok kötü bir hastalık ama sonunda da kendi menfaatimize büyük zarar veriyor. Çünkü devamlı bir bütünün parçası olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. Artıkdünyada tek başına bir şey başarmak çok zor. Ancak ekip ruhuiçinde çalışabilirsiniz. Bu çağın ticareti bu şekilde olmayı başladı, bizim de ufkumuzu,vizyonumuzu buna göre değiştirmemiz lazım.”

Havayolu ulaşımı konusunda yaşanan sorunlara değinen Öksüz, “Havayolu ile ulaşım şehrimiz için büyük bir sıkıntı. Bununla ilgili Odamızda büyük çaba sarf ediyor. Sanayileşen bir şehir, hava yolculuğu pazarlara ulaşabilmemiz açısından çok önemli. Burada sürekli iki sorunla karşılaşıyoruz. Bir tanesi hava alanın cihazları yok ya da boyu kısa, yönü yanlış, şehrin dışında olmalı. Şehrin dışında olmalıysa burayı niye yaptık? Ben şahsen bilemiyorum çoğunu bahane olarak görüyorum. İşte uçak sıkıntısı var Türkiye’de diyorlar yani istediğimiz seviyeye getiremedik. Güzel bir havalimanımız oldu. Bu konuda Serdar başkanında çok önemli çabaları oldu ben biliyorum.” şeklinde konuştu.

KMTSO Yönetim Kurlu Başkanı Serdar Zabun, konuşmasında küresel ekonomiye ve ticaret savaşlarına değinerek, çatışma ortamının iş dünyasının önündeki en büyük tehditlerden birisi olarak durduğunu söyledi.

Zabun şöyle konuştu: “Mübarek üç aylar bugün başlıyor. 27 Şubat günü de Regaib kandilini idrak edeceğiz. Bu itibarla, hem üç aylarınızı hem de şimdiden Regaib kandilinizi tebrik etmek istiyorum. Ülkemize ve İslam coğrafyasına huzur ve esenlik getirmesini temenni ediyorum. Küresel düzeyde politik, ekonomik ve finansal riskler artmaya devam etmektedir. Rekabet ve ticarette artan gerginliklerin yanı sıra korumacılık eğiliminin beslediği çatışma ortamı iş dünyasının önündeki en büyük tehditlerden birisi olarak karşımızda durmaktadır. ABD – Çin ticaret savaşı ile İngiltere’nin Brexit sürecinin küresel ekonomiye yükü artarak devam etmektedir. Brexit sürecinin sonuçları, iş ve yatırım ortamını çok yakından ilgilendirmektedir. Yatırım, ticaret, verimlilik ve ücret artışlarındaki zayıf görünüm, yüksek borç oranları, gelir eşitsizliğindeki artış ve Çin’deki yavaşlama küresel iktisadi faaliyet üzerinde baskı oluşturmaktadır.”

İş dünyasının inanç ve azmini hiç kaybetmeden çalışmaya ve üretmeye devam ettiğini vurgulayan Zabun, “Bu küresel gelişmelerle birlikte, dünya ticaretinin büyüme ortalamasının üzerinde bir ihracat artış tablosu ortaya koyan Türk iş dünyası, inanç ve azmini hiç kaybetmeden çalışmaya üretmeye devam etmektedir.

2020 yılında da küresel ticaretteki konumumuzu daha iyi noktalara taşımaya kararlıyız. 2018’in son çeyreğinden sonra yıllık bazda üst üste üç çeyrek dönem daralma yaşayan Türkiye ekonomisi, çok şükür ki, toparlanma sürecine girerek 2019 yılını pozitif büyüme ile tamamlayacaktır. Merkez Bankası’nın, politika faizini yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e indirmesiyle, son döneme ilişkin iktisadi faaliyetteki toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş’ın Kurtuluşu’nun 100. Yılında aynı ruh ve azimle çalışıyor, ülkemizin gücüne güç katmaya devam ediyoruz. Şehrimiz, milli mücadelenin olduğu gibi ekonominin de kahramanı unvanına sahiptir. Yapılan yatırımlarla tekstil başta olmak üzere birçok sektörde güçlü bir Türk markası olmuş, sanayi ve ticaretin merkezi haline gelmiştir. Bununla birlikte, artık Kahramanmaraş, tasarım ve moda konusunda da ciddi bir kültürel altyapı ve kurumsal kapasiteye kavuşmaktadır. Şehrimizin en önemli değerlerinden birisi, Maraş işi sim sırmanın öyküsünü podyuma yansıtmak üzere düzenlediğimiz sim sırma defile programımızla, el emeği göz nuru, gizli kalmış bu hazineyi, yeni bir trendle, modern kültürle harmanlayarak dünyanın beğenisine sunduk.Aynı şekilde, 2-5 Nisan tarihleri arasında düzenleyeceğimiz dondurma festivali ile ‘Maraş dondurması’ 3. Kez dünya sahnesine çıkacak. Uluslararası dondurma festivali, Kahramanmaraş’ın, kültürel mirasını ve bu mirasın en önemli parçası olan gastronomi zenginliğini turizme kazandıracak.Festivalimiz, uluslararası katılımcıların yer aldığı akademik çalıştaylar, sempozyumlar, yarışmalar ve birçok sürpriz etkinliklere sahne olacak. Aynı zamanda, şehrimizdeki yatırımların artmasını, böylece ulusal ve küresel ölçekte daha fazla üretim ve ihracat gerçekleştirilmesini hedefleniyoruz.Diğer yanda, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir yeri olan Kahramanmaraş, havayolu ulaşımı konusunda da gelişmekte olan bölgelerden birisidir.Son 10 yılda Kahramanmaraş’ın havayolu yolcu sayısı 4 kat artmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz hafta, Ankara’da ak parti genel başkan yardımcısı sn. Mahir Ünal’ın başkanlığında, havayolu şirketlerinin ve ilgili kurumların genel müdür düzeyinde katılımları ile yapılan toplantıda, öteden buyana bizim de talep ettiğimiz konuları ele alarak; havalimanı pistinin uzatılması, sefer sayılarının artırılması, uluslararası uçuşlar ve İzmir seferleri gibi hususları görüştük. İnşallah şehrimiz için hayırlı olur. Anadolu jet tarafından yürütülmekte olan “Başkenti Görmeyen Kalmasın Projesi” kapsamında, Kahramanmaraş’ta ortaöğretimde okuyan başarılı öğrenciler için Ankara’da günübirlik tur programı düzenleniyor. 20 Şubat – 29 Mart tarihleri arasında, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Odamız işbirliği ile gidiş-dönüş Anadolu Jet seferleri ile gerçekleştirilecek. Böylelikle, gençlerimizin iyi eğitimli ve vatansever bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamış olacağız. Bugün çok değerli konuklarımız var. Ticaret Bakanlığımızın Ticaret Müşavirleri ve Ataşeleri bizimle birlikteler. Gündüz programlarında firmalarımızla birebir görüşmeler yaptılar. Şimdi ise Meclis toplantımızda çok değerli görüşlerini aktaracaklar. Şimdiden teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’a ve Odamıza hoşgeldiniz diyorum.”

Toplantı, KMTSO İhracat Destek Ofisi’nin sunumu ve karşılıklı görüş alışverişi ile sona erdi.

Exit mobile version