Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KSÜ Tıp Fakültesi Dünya Parkinson Hastalığı Günü Bilgilendirmesi yapıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Buket Tuğan Yıldız, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Farkındalık Günü ile ilgili bilgilendirme yaptı. 

Dr. Öğretim Üyesi Buket Tuğan Yıldız, parkinson hastalığının alzheimerdan sonra yaşlılarda ikinci sıklıkta görüldüğünü belirterek, beyinde hareketle ilişkili bir bölgenin hücre kaybından dolayı erken yaşlanması olduğunu söyledi.

Dünyada 10 milyon, ülkemizde 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, “Parkinson hastalığı sıklığı yaş ile birlikte arttığından yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkelerde hastalığın görülme oranı da artmaktadır. Ülkemizde de ilerleyen yıllarda yaşlı nüfus artışına bağlı olarak Parkinson hastalığı sıklığının artacağı düşünülmektedir.” dedi

Hastalık tanısı alan kişilerin olumsuzluğa kapılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, “Koku duyusu kaybı, kabızlık, uyku bozuklukları Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce görülebilir. Hastalığın özellikle ilk dönemlerde hareket kısıtlılığına bağlı olarak omuzlarda, kollarda ağrı şeklinde şikâyetler olabilir. Sonraları, ellerde titreme, hareketlerde yavaşlık, yürürken kolları sallamama, donuk yüz ifadesi, vücut duruşunun öne eğik şekil alması, monoton konuşma, el yazısında küçülme,  yatakta dönmede zorluk oluşmaktadır. Bu hastaların nöroloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Hastalığın belirtilerini iyileştirecek, hastanın yaşam kalitesini düzeltecek çeşitli ilaç tedavileri yanı sıra beyin pili gibi cerrahi tedaviler de bulunmaktadır.” diye konuştu.

Parkinson hastalığı tedavisinin günümüzde pek çok yöntemle mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, “Medikal tedaviler dışında günlük en az yarım saat düzenli egzersizin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı bilimsel yayınlarda kanıtlanmıştır.” dedi