KSÜ Tıp Fakültesinde Endoskopik Kalp Ameliyatlarına Başlandı

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Endoskopik Kalp Ameliyatlarına Başlandı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü, Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde endoskopik (kamera ile kapalı yöntem) kalp ameliyatlarına başlandı. KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü hastaneye son dönemde Rektörlüğün […]

KSÜ Tıp Fakültesinde Endoskopik Kalp Ameliyatlarına Başlandı

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde Endoskopik Kalp Ameliyatlarına Başlandı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü, Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisinde endoskopik (kamera ile kapalı yöntem) kalp ameliyatlarına başlandı.

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü hastaneye son dönemde Rektörlüğün ilgisi ve desteğiyle kazandırılan minimal invaziv kalp aletleri ile birlikte başarılı kalp ameliyatlarına imza atmayı sürdürüyor.

Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünün tüm bölgeye endoskopik kalp ameliyat hizmeti vereceğini ifade eden üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Artık hastalarımızın minimal invaziv kalp cerrahisi ameliyatları için Ankara, İstanbul gibi şehirlere gitmesine gerek kalmayacak. Şehrimiz ve bölgemizden hastanemize gelen hastalarımız daha kısa sürede sağlıklarına kavuşabilecekler. Bölge hastanesi olma yolunda büyük bir kararlılıkla yürüyen hastanemize kazandırılan yeni uygulamalar hayırlı olsun. Bütün vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.” diye konuştu.  

“Küçük kesi yöntemi sayesinde kalp ameliyatları daha az yara izi ile konforlu bir şekilde gerçekleştiriliyor; kullanılan yöntem sayesinde hastalarımız işlerine ve sosyal yaşamlarına daha kısa sürede dönebiliyor.” diyen KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, “Vücudun görünmeyen bölgelerinden yapılan küçük kesilerle gerçekleştirilen bu işlemlere minimal invaziv cerrahi adı veriliyor. Rektörümüz Prof. Dr. Niyazi Can hocamızın talimatıyla alınan minimal invaziv kalp cerrahisi aletleriyle altyapımızın tamamlanmasıyla beraber artık şehrimizde tüm dünyada olduğu gibi Koroner Bypass, kalp kapak ameliyatları, kalp tümör ameliyatları ve kalp deliği kapatması gibi ameliyatları küçük kesi ile yapılabilmektedir.” dedi.

“Uzun süredir kliniğimizde başarıyla uygulanan kalp ameliyatları son yıllarda gelişen teknikler ve Rektörlüğümüz tarafından yeni alınan minimal invaziv kalp aletleri neticesinde tüm dünyada olduğu gibi Kahramanmaraş’ımızda da hızlı bir değişime uğrayarak minimal invaziv kalp cerrahisine doğru kaymaktadır.” diyen Eroğlu, “Açık kalp ameliyatlarında standart olarak kullanılan teknik; göğüs kemiğinin tamamen açılmasıyken, son yıllarda küçük kesi ile yapılan ameliyatlar hem baypas hem de kapak cerrahisinde standart kesinin yerini almaktadır.” diye konuştu.

“Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Acıpayam’ın önderliğinde bölgemizde bir ilk olarak iki hastamıza endoskopik (Kamera ile kapalı yöntem)  kalp kapağı ameliyatı 3,5-4 cm’lik kesi ile başarılı bir şekilde yapılmıştır.” diyen Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, “İlk hastamız Niyazi Saz, 76 yaşında kronik böbrek yetmezliği olup cerrahi riski yüksek olan erkek hastaydı. İkinci hastamız da Yusuf Adıgüzel, 61 yaşında erkek hastaydı. İki hastamızda sağlıklarına kavuşmuş olup, taburcu edileceklerdir.” şeklinde konuştu.

Minimal invaziv cerrahisi yöntemiyle yapılan kalp ameliyatları hem ameliyat esnasında hem de ameliyat sonrasında birtakım avantajlar sağladığını belirten Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, minimal invaziv kalp cerrahisinin avantajları şu şekilde sıraladı:

Kesi daha küçük olduğundan ameliyat sırasında daha az kanama olur ve komplikasyon riski daha düşüktür.

Göğsün ön tarafında ameliyat izi olmadığından estetik açıdan iyi bir görünüm sağlar ve psikolojik olarak hastayı olumsuz etkilemez.

Kalbe ulaşırken meydana gelebilecek doku hasarlarının önüne geçilmesini sağlar.

Komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür.

Hastaya ikici bir kalp ameliyatı gerektiren durumlarda sorun oluşturmaz.

Hastanın daha erken taburcu olmasını sağlar.

Hasta daha erken günlük hayatına dönebilir, sosyal ve cinsel yaşantısında problem oluşturmaz.

Hasta ameliyat sonrasında sırt üstü yatmak zorunda değildir, istediği pozisyonda yatabilir.

Hasta araba kullanabilir ve emniyet kemeri takabilir.

Hasta göğsünü korumak zorunda değildir.

Hasta hareket sınırlamasıyla karşılaşmaz, yüzebilir ve ağır kaldırabilir.

Exit mobile version