KSÜ’de ‘Türkiye’nin Uluslararası İnsani ve Kültürel İlişkileri’ Konulu Panel Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde ‘Türkiye’nin Uluslararası İnsani ve Kültürel İlişkileri’ konulu panel programı düzenlendi. KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon […]

KSÜ’de ‘Türkiye’nin Uluslararası İnsani ve Kültürel İlişkileri’ Konulu Panel Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde ‘Türkiye’nin Uluslararası İnsani ve Kültürel İlişkileri’ konulu panel programı düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Vekili Serkan Kayalar, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, üniversite ve il protokolünden isimler, akademisyenler ve yabancı uyruklu öğrenciler katıldı.

Program kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can’ın açılış konuşmalarının ardından, YEE ve KSÜ arasında üniversite tanıtım protokolü imzalandı.

Protokol imza töreninin ardından KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can başkanlığındaki  ‘Türkiye’nin Uluslararası İnsani ve Kültürel İlişkileri’ konulu panel oturumuna geçildi.

Panelde ilk sözü alan YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, YEE’nin yurt dışı faaliyetleri ve misyonuna ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Batının hümanist bir yaklaşıma sahip olduğunu fakat bizim kültürümüzün ‘yaratılanı Yaradan’dan ötürü hoş gören’ insanla birlikte bütün canlıları kapsayan bir anlayışa sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Şeref Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü olarak bu topraklarda yetişen iyilik ve güzelliği dünyayla paylaşmak ve pozitif düşünceyi dünyada yaygınlaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

TİKA Başkan Vekili Serkan Kayalar ise TİKA bünyesinde yürütülen uluslararası işbirlikleri, dış yardımlar ve teknik yardımlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’nin Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan öncülüğünde birçok uluslararası krizde söz sahibi olan, çözüm noktasında aktif rol oynayan bir ülke olduğuna değinen TİKA Başkan Vekili Kayalar, TİKA olarak yılda 2 binin üzerinde uluslararası proje geliştirdiklerini belirtti.

Ülkenin kapasitesinin dünyaya açılması noktasında üniversitelerin çalışmalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken TİKA Başkan Vekili Kayalar, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesiyle daha önce de ortak çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki süreçte bu çalışmaları arttırmayı hedefliyoruz. Üniversitelerin ürettiği akademik bilgi bürokrasi için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

YTB Başkanı Abdullah Eren de YTB olarak amaçlarının yurt dışında yaşayan Türklerin, Türkiye’yle Türkçeyle ve vatanla aidiyetlerinin devamını sağlamak olduğunu söyledi.

Türkiye’de 180 bin yabancı uyruklu öğrencinin öğrenim gördüğünü hatırlatan YTB Başkanı Eren, YTB’nin ‘Türkiye Bursları’ kapsamında 15 bin 600 öğrenciye burs sağladığını sözlerine ekledi.

Panel başkanı KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, KSÜ olarak yurt içi ve yurt dışında yürütülen çalışmalarda ilgili kurumlarla ortak projeler yürütmeye ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

KSÜ’de 2 bin 500 yabancı uyruklu misafir öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü belirten Rektör Can, “Farklı ülkelerden ülkemize ve üniversitemize gelen öğrencilerimizi alanlarında donanımlı bireyler olarak yetiştirirken, onları milli ve insani değerlerimizden haberdar ediyoruz. Bizlere ailelerinin emaneti olan öğrencilerimizin her türlü sorunuyla birebir ilgileniyoruz.Her açıdan en iyi şekilde yetiştirdiğimiz öğrencilerimizi, burada öğrendikleri bilgileri ülkelerine taşımaları, ülkelerinin gelişimine katkı sunmaları için teşvik ediyoruz.Öğrencilerimizin hem kendi kültürlerini yeterince öğrenmelerini ve yaşamalarını destekliyor hem de Türkiye’deki kültürel dinamikleri ile farklı ülkelerin kültür özelliklerini öğrenmeleri, saygı duymaları ayrıca kültürlerarası bir anlayışa ve bilince sahip olmalarını da teşvik ediyoruz.” diye konuştu.

Panel oturumunun ardından Rektör Can tarafından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam’a ve panelistlere hediye takdim etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam da Rektör Can’a Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan ‘Türk Mutfağı’ isimli kitabı hediye etti.

Panel programının ardından Rektör Can; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ve beraberindeki heyeti Rektörlük Makamında ağırladı.

Exit mobile version