13 Eylül Dünya Sepsis Günü: Erken Tanı ve Tedavi Hayat Kurtarır
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz Sepsis Hakkında Konuştu
Uluslararası Sepsis Birliği (GSA) tarafından 2012 yılında başlatılan Dünya Sepsis Günü, 13 Eylül tarihinde dünya genelinde sepsis farkındalığını artırmak amacıyla kutlanıyor. SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aykut Akyılmaz, sepsis hastalığının erken teşhisinin ve tedaviye hızlı başlamanın hayat kurtarabileceğini vurguluyor.
Sepsis, halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak bilinen bir hastalıktır. Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsisin, vücudun enfeksiyonla mücadele etme çabasının aşırı ve zararlı bir şekilde artması sonucu, organlara zarar verme durumunu ifade ettiğini belirtiyor.
Bu ciddi hastalık, dünya genelinde sık görülen ve yüksek yaşam kayıplarına neden olan bir durumdur. Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsisin vücudun kendi organlarına zarar vererek birçok organda işlev bozukluklarına yol açtığını açıklıyor ve toplumdan sağlık profesyonellerine kadar birçok kişiyi etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor.
Sepsis hakkında farkındalığın artırılması, özellikle ülkemizde ve diğer birçok ülkede büyük bir öneme sahiptir. Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsis tedavisinin yoğun bakımlarda yüksek maliyetler içerdiğini ve bu nedenle halkın ve sağlık personelinin bu konuda bilinçlenmesinin büyük bir gereklilik olduğunu belirtiyor.
Ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Akyılmaz, sepsis hastalığının erken teşhisinin ve tedaviye hızlı başlamanın yaşam kayıplarını önlemek için kritik bir faktör olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, sepsis hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda farkındalığı artırmak, hastaların hayatını kurtarabilir.