Ekonomide ‘KAHRAMAN’ Maraş

Kurtuluş mücadelesinde büyük bir kahramanlık destanı yazan, bununla birlikte 2. Dünya Savaşının yokluk yıllarını en ağır şekilde yaşayan Kahramanmaraş, milli mücadeledeki kahramanlığını bugün ekonomide sergilemektedir. Köklü sanayisiyle, üretim kültürüyle Anadolu’nun örnek kentleri arasında yer alan Kahramanmaraş, 1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atmış, Kahramanmaraş, 1972’de ikinci fabrikayı kurmuştur. 24 Ocak kararlarıyla 80’li yılları ve Gümrük Birliği […]

Ekonomide ‘KAHRAMAN’ Maraş

Kurtuluş mücadelesinde büyük bir kahramanlık destanı yazan, bununla birlikte 2. Dünya Savaşının yokluk yıllarını en ağır şekilde yaşayan Kahramanmaraş, milli mücadeledeki kahramanlığını bugün ekonomide sergilemektedir.

Köklü sanayisiyle, üretim kültürüyle Anadolu’nun örnek kentleri arasında yer alan Kahramanmaraş, 1955 yılında ilk fabrikanın temellerini atmış, Kahramanmaraş, 1972’de ikinci fabrikayı kurmuştur. 24 Ocak kararlarıyla 80’li yılları ve Gümrük Birliği ile 90’lı yılları, 5084 Sayılı Teşvik yasası ile 2000’li yılları fabrika kurmakla geçiren kent, bugün 2 bine yakın sanayi tesisinin üretim yaptığı dev bir endüstri merkezi haline gelmiştir.

Yapılan yatırımlarla, tekstilde, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayiinde, çimento sektöründe lider konuma ulaşmıştır. 122 ülkeye ihracat yapan 309 ihracatçı şirketi ile 2018 yılında kent tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracata imza atılmıştır. Kahramanmaraş, 150 bin kişilik istihdam ordusuyla Türkiye’nin ekonomisine güç katarak ekonomide de kahraman olmuştur.

Büyük ölçekli yatırımlarla Türkiye’nin önder illeri arasına giren Kahramanmaraş, 26 şirketiyle, en büyük 1000 sanayi kuruluşu sayısı bakımından Türkiye’de ilk 8 şehir arasında yer almaktadır. 

KMTSO ÖZEL SEKTÖRÜ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, şehrin makro ekonomik sorunlarını yetkili makamlara ve özellikle Hükümet yetkililerine ileterek, iş dünyası ile ilgili bakanlara raporlar sunarak bürokratik ve teknik meseleleri ortadan kaldırmak için çaba sarf etmektedir. Ekonomi şûralarında ve ilde yapılan çalıştaylarda iş dünyasının taleplerini dile getirerek ulaşımdan tarıma birçok alanda şehrin yeni yatırımlardan ve desteklerden azami ölçüde faydalanması için gayret gösterilmiştir. Özel sektörün sorunlarını, şehrin ihtiyaçlarını dile getiren, çözüm arayan, sanayiden ulaşımına, tarımdan çevreye her alandaki meselelerin takipçisi olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir.

KMTSO HİZMET YELPAZESİ SÜREKLİ GENİŞLİYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, hizmet yelpazesini sürekli olarak genişletmekte ve hizmeti üyelerinin ayağına getirmektedir. Türk Standartları Enstitüsü,Kredi Garanti Fonu,İşkur Hizmet Noktası, Üye İlişkileri Ofisifaaliyetlerine devam ederken, Türk Eximbank Bürosu,Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi 2018 yılında kurulmuş yeni birimlerimizdir. 

2019’da ise İhracat Destek Ofisi, Türk Patent ve Marka Kurumu Ofisi, İnovasyon Danışmanlık Merkezimiz kurulacak ve şehrimizin hizmetine sunulacaktır.

Üye firmalarımızın bilgi alma kapasitelerini güçlendirmek adına düzenlenen eğitim programları yoğun bir ilgi ile devam etmiştir. Bu programlarla, girişimci adaylarımıza teknik destek sunulmuş, başta dış ticaret olmak üzere birçok alanda mesleki eğitimler gerçekleştirilmiştir.

MARAŞ DONDURMASI’NA COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyasının çatı kuruluşu olarak, ilin 150 yıllık damak zevki ve gurur kaynağı ‘Maraş Dondurması’nın coğrafi işaretini alarak görkemli bir lansman programı ile kentin en büyük değerini taçlandırmıştır.Yine Odamız adına tescilli ürünümüz, Maraş Biberi ile ilgili kalite ve pazar güçlendirme faaliyetleri devam etmektedir. 

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Bölgesel kalkınma adına, işbirliği ortamının oluşmasına katkı sağlanmıştır. Birçok önemli ekonomik konular bölgedeki oda ve borsalarla istişare ederek çözüme kavuşturulmuştur. 

Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Kilis ve Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odaları ile Kalkınma Ajanslarından oluşan Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu kapsamında bölgesel sorunlar ve çözüm önerileri oluşturularak ekonomi ile ilgili bakanlara sunulmuştur.

AR-GE KÜLTÜRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ ve ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Ülke olarak bilgiyi ticarileştirme konusunda hızlı ve güçlü adımlar atılması gerektiği inancıyla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile birlikte çalışmalar sürdürülmüş, ortak projelerle, burs ve destek programları ile Kahramanmaraş’ta ar-ge ve üniversite-sanayi işbirliği kültürünün zenginleştirilmesi için çaba gösterilmiştir.  

Üniversite-sanayi işbirliğine öncülük etmek adına her yıl gerçekleştirilen Ar-Ge

Proje Pazarı ile Kariyer Günü etkinlikleri yapılmıştır. Burada amaç, bilgiyi ticarileştirmek adına genç üniversitelileri projeli çalışmaya yönlendirmektir.Kariyer günleri ile üniversite mezunlarını iş dünyası ile biraraya getirerek, ilde işgücü kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimizde eğitim gören mühendislerin reel sektöre uyumunu güçlendirmek için Sütçü İmam Üniversitesi ve İşkur İl Müdürlüğü koordinasyonu ile intörn mühendislik programı başlatılarak mühendis adaylarının üretim süreçlerine daha fazla adapte olması ve okulda öğrendiklerini pratikle pekiştirmeleri sağlanmıştır.

KOBİ DESTEK KREDİSİ

İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda, ülke ekonomisinde önemli yer tutan küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde Oda ve Borsalarımızın katkıları ile daha önce 2016 yılında 5 milyar TL, 2018’in başında 7,5 milyar TL düşük faizli kredi imkanı işletmelere sunulmuştur.Reel sektörden gelen talep ve mevcut ekonomik şartlar göz önüne alınarak Nefes Kredisi Projesi, KOBİ Destek Kredisi adıyla tekrar başlatılmıştır.

Küresel ölçekte rekabet gücünün artırılması ve yeni pazarlara erişimin yanında şimdi de finansmana erişim konusunda elimizi taşın altına koyduk. Üyelerimiz için firma başına 50 bin ile 200 bin TL arasında sınırlandırılan yeni bir kaynak oluşturulmuştur. Bu kaynak şehrimizde üretim ve ticareti önemli ölçüde canlandırmıştır.

TEKSTİL SEKTÖRÜ NEFES ALDI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) şehrin rekabet gücünün artması ve ucuz ithalata karşı korunması için tüm gücüyle çalışmalarını sürdürmektedir. Uzun çalışmalar sonucunda tekstil ürünleri ithalatına getirilen ilave vergi ile tekstil üreticileri nefes almıştır.

Ekonomisi büyük ölçüde tekstil sektörüne dayalı Kahramanmaraş’ın üretim ve ticarette avantajlı konuma ulaşması adına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın uzun süredir Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumlar nezdinde devam eden çalışmaları sonucunda tekstil ürünleri ithalatına ek vergi uygulanacak. Böylelikle Kahramanmaraş’ın üretim yapısı içerisinde ağırlıklı olarak yer alan pamuk ipliği ve pamuklu kumaş üreticileri global pazarlar açısından önemli bir rekabet avantajı elde edilmiştir.

FUARLAR KAHRAMANMARAŞ İÇİN TİCARİ ALANDA YENİ KORİDORLAR AÇIYOR

Kahramanmaraş’ın üretim ve ticaret kabiliyetini pekiştirerek ulusal ve küresel pazarlarda daha iyi bir konum elde edebilmek adına şehirde yapılan fuarlar çok önemli bir rol oynamaktadır. Tekstil, tarım, inşaat, kuyumculuk gibi alanlarda yoğunlaşan bu fuarlar Kahramanmaraş için ticari alanda yeni koridorlar açmaktadır.

Bu itibarla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulunca, bu fuarların organizasyonu en önemli çalışma alanlarından birisi olarak değerlendirilmekte, gerekli teknik ve idari destek sağlanmaktadır.

UTZ, KTM VE SİM SIRMA DEFİLESİ KAHRAMANMARAŞ’IN ÜRETİM VE TASARIM KABİLİYETİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ 

2018’de, 3.sünü düzenlediğimiz Uluslararası Tekstil Zirvesi (UTZ), Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı (KTM), tekstil alanında dünya teknoloji devlerinin katılımına sahne olurken, geçmişten geleceğe sim sırma konulu defile programı ile Kahramanmaraş’ın bu sektördeki küresel gücü, üretim ve tasarım kabiliyeti ortaya gösterilmiş oldu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından pamuktan hazır giyime, global tekstil sektörünün en önemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta, 26-28 Eylül 2018 tarihleri arasında 3. Uluslararası Tekstil Zirvesi’ni, 27-29 Eylül 2018 tarihlerinde ise Uluslararası Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı düzenlendi. 

Bu organizasyonlar, tekstil alanında dünya teknoloji devlerinin katılımına sahne olacak ve Kahramanmaraş’ın sektördeki küresel gücünü ve üretim kabiliyetini gözler önüne sermiştir. UTZ’nin son günü akşamı ise bir gala programı çerçevesinde, “Gelenekten Geleceğe’’ konulu sim sırma defilesi gerçekleştirilmiş, podyuma çıkan modeller kıyafetleri robotlarla birlikte tanıtmıştır.

ENFLASYONLA MÜCADELEYE TAM DESTEK

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın olarak basın toplantısı düzenlenerek enflasyonla topyekün mücadele kapsamında indirim kampanyasına destek açıklamasında bulunulmuştur.Artan enflasyon hem alım gücü düşen vatandaşlarımızı, hem de artan girdi maliyetleri ve faizler nedeniyle firmalarımızı olumsuz etkilemektedir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir.

Bu çerçevede, TOBB ve odalar-borsalar, her milli konuda olduğu gibi bu konuda da ülke çapında ortak bir dayanışma ile 81 il ve 160 ilçede odalarımız ve borsalarımız enflasyonla mücadeleyi sahiplenmekte ve firmalarımızın en geniş şekilde katılımı için gayret sarfetmektedir. 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÇALIŞMALARI

Kahramanmaraş’ta yapımı devam eden organize sanayi bölgelerimiz tamamlandığında, sanayileşme ile birlikte, üretim ve istihdam faaliyetleri artacak, gerek ülkemiz gerekse ilimize ekonomik olarak çok önemli katkı sağlayacaktır.

Kahramanmaraş’ta yeni sanayi yatırımları için Tomsuklu mevkiindeki 18 bin dekar arazinin organize sanayi bölgesi kurulması için gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması, OSB’lerin kamulaştırma sorunlarından arındırılması, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kamulaştırma işleri için kredi tahsis edilmesi konularında resmi girişimlerimiz devam etmektedir.

2019-2022 YOL HARİTAMIZ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 2019-2022 döneminde Ticari ve Ekonomik İşbirliği İçin Önde Gelen Ağ Kuruluşu Olmak, İş Dünyasının Sözcülüğünde Lider Olmak, Bilgi, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetlerinde Etkinliği Artırmak, Kahramanmaraş ve Ötesinde Oda Markasının Gücünün ve Görünürlüğünün Artırılması, üyeleri İçin Mükemmel Bir Girişimcilik ve Finansa Erişim Koordinasyon Merkezi Olmak hedefleriyle yoluna devam edip, Kahramanmaraş’ın kalkınması için hiç durmadan çalışmaya, üretmeye devam edecektir.

Exit mobile version