Vatan sever halkının, “Maraş Bize Mezar Olmadan Düşmana Gülizar Olmaz” diyerek, destansı bir başarıya imza atan Maraş’a “Kahramanlık madalyası” verilişinin yıldönümü anısına Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, anlamlı bir sergiye ev sahipliği yaptı..
Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen “Madalyalı Şehir Kahramanmaraş, Kağıt Rölyef” sergisi, 5-7 Nisan tarihleri arasında, halkın buluşma noktası olan Piazza’da sanatseverleri konuk ediyor.
Yüzey üzerine yapılan yükseltme ya da çökertmelerle adeta sanat şaheserlerinin ortaya çıkarıldığı ve “Kağıt Rölyef” adı verilen el sanatlarıyla yapılan ürünler, Kahramanmaraş halkının beğenisine sunuldu.
Sergiyi gezen ziyaretçiler; günümüzde mimaride süsleme olarak, bakır süs eşyaları, kuyumculuk, resim, heykeltıraşlık, teknik resim gibi Kahramanmaraş kültürünü yansıtan eserleri görme fırsatı buluyorlar.
Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü El Sanatları hocası Filiz Arslan, sergi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Üç boyutlu kağıt rölyef çalışması gösterdim. Sergimizde 35’e yakın ürünümüz var. Öğrencilerimizle yaklaşık 3 aydır yaptığımız çalışmaları burada sergilemeye çalıştık.
Bugünün özellikle Kahramanmaraş’ımıza özgü 5 Nisan olması nedeniyle de bu sergiyi açmaktan mutluluk duyuyorum.
Suzan Abdul Hakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül ise yaptığı konuşmada, “Suzan Abdul Hakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi olarak 5 Nisan madalya Günü’ne özel olarak hazırlamış olduğumuz kağıt rölyef el sanatları sergisini PiazzaAVM’de açmış bulunuyoruz.Kursumuz yaklaşık 3 aydan beri devam etmektedir.Bu özel bir çalışma idi. Kahramanmaraş’ta örneği olmayan bir çalışma idi. Buna imza atmak gerçekten gurur verici bir olay. Hocamız Filiz Arslan ve ekibi yaklaşık 25 kursiyer ile 3 aydır bu çalışmayı yapıyorlardı. Kahramanmaraş’ın kendine özgü, tarihi ve kültürel yerlerinin sergilenmesi bizim için güzel bir çalışma oldu.” Dedi.
Onikişubat Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen yaptığı konuşmada, 5 Nisan Madalya Günü’nde böyle anlamlı bir serginin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kursiyerlerimiz el becerilerini geliştiriyorlar. Bu sergiler hem emek isteyen, hem sabır isteyen, hem beceri isteyen, hem de ustalık isteyen kağıt rölyef el sanatlarısergisini açıyoruz. Gördüğümüz ve baktığımız itibariyle arkadaşlar çok güzel eserler ortaya koymuşlar. Hem usta öğreticilerimize bu sanatı icra eden kardeşlerimizi, kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Ellerine sağlık diyorum.Güzel bir çalışmayı ortaya koymuşlar.Halk Eğitim Merkezi yöneticilerini de kutluyorum.” Dedi.
KAHRAMANLIK ÜNVANI
Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra Maraş’a bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM, bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir.
Serginin açılışına, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mehmet Bülbül, Onikişubat Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü usta öğreticileri, kursiyer ve çok sayıda vatandaş katıldı.