Mutfak Dolapları Alırken Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Mutfak Dolabı metre veya metretül hesabı yapılarak alınmaz, METRE KARE Hesabı yapılarak alınır…
Toplumsal ve Tüketici Sorunlarıyla Mücadele Dernek Başkanı Orman Endüstri Mühendisi Rasim KIRVELİ, mutfak dolapları alırken tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken konulara değinmek istiyorum dedi; ‘’ Ben hem sektörden biri olarak hem de bu alanda ihtisas yapmış biri olarak bu konuya büyük önem vermekteyim. Tüketicilerimiz, mutfak dolaplar almaya gitmeden ön bilgi sahibi olmalarını tavsiye ediyorum.
Bu tavsiyeleri sıralayacak olursak;
Öncelikle nasıl bir malzeme istiyoruz. Mat yüzeyli mi? Parlak yüzeyli mi? Country tarzı bir mutfak mı istiyoruz? Bunları belirledikten sonra showroomları gezmeye başlayabiliriz. Mağazaları gezmeye başladığınız da göreceksiniz ki her mağaza size çok aşırı ayrıntılı detaylı bilgi vermeyecektir. Kaçamak cevaplar ve klasik cevaplarla karşılaşacaksınız. Burada mağazalar için en önemli konu, gelen müşteriye önce ne sattığınızı ayrıntılı olarak tanıtmaktır. Malzemelerin tüm ayrıntıları ve fiyatlarıyla ilgili müşterileri bilgilendirmek, satışlarda müşterilerin sizleri tercih etmekte önemli bir anahtar olacağını unutmayalım. Mdf nedir? Sunta nedir ? Membran kapak nedir? Highgloss kapak nedir? Akrilik kapak nedir? Lamigloss kapak nedir? Laminant Kapak nedir? Bu malzemeleri müşterilere aralarındaki farklarla birlikte tanıtmalıdırlar.
Tüketicilerimize mutfak dolabı almadan tavsiyelerimi şöyle sıralamak istiyorum:
1- Mutfak dolabınızın, eninin ölçüsünü alınız.
2- Fiyat alacağınız yerden metrekare mi? Metre tül hesabı mı yaptığını ayrıntılı olarak sorunuz. Çünkü burada şu şekilde bir durum söz konusudur.
Metre tül Hesabı Yapan Bir Firma: Örneğin sizin 3 metre mutfak dolabınız var. Metre tül hesabı yapan bir mutfakçı hesabı şu şekilde yapabilmektedir.
300cm. ( mutfağınızın uzunluğu ) x 200 cm. ( alt dolap + üst dolabın toplam yüksekliği ) = 60000 cm2 = 6 m2, Oysa size yapacağı mutfak şu şekilde olmaktadır. 300 cm. ( mutfağınızın uzunluğu ) x ( Alt Dolap Yüksekliği :90 cm. + Üst Dolap Yüksekliği : 70 cm. )= 160 cm., 40cm mutfağın parasını fazla olarak ödemiş oluyorsunuz. Sonuç olarak, 300 cm. . ( mutfağınızın uzunluğu ) x 160cm. ( size yapılacak olan alt ve üst dolap yüksekliği ) = 48000cm2 = 4.8 m2. Hesaba göre, 6m2-4.8m2 = 1.2 m2 lik yapılmayan dolaba da para ödemiş oluyorsunuz. Bu konuya çok dikkat edelim.
Metrekare Hesabı Yapan Bir Firma: 3 metre ( sizin mutfak uzunluğunuz ) x ( alt dolap : 90, üst dolap 70 cm. = 160cm. yükseklikleri ) = 300cm.x160cm = 48000cm2 = 4.8 m2. Yani üst dolabın yüksekliği ve alt dolabın yüksekliği ne kadar istiyorsanız o kadarlık ücret ödeyeceksiniz. İşte bu yüzdendir ki, metrekare hesabı yapan bir firma size metrekaresi örneğin akrilik kapağa metrekaresi 500 TL derken, metretül hesabı yapan bir firma, akrilik kapaklı bir mutfağın metrekaresi 400TL fiyat verebilir. Fiyatın cazipliği sizleri aldatmasın.
3- Mutfak dolaplarının çekmece sistemleri, teleskopik mi? Tandem box mu? Tandem box olan ürünü tercih etmenizi tavsiye ediyorum.
4- Menteşelerin firenli sistem olmasını tercih ediniz.
5- Kulpların paslanmaz çelik kulp olmasını tercih ediniz.
6- Mutlaka ürünü aldığınız yerle sözleşme yapınız. TTK’ya ( Türk Ticaret Kanunu ) uygun sözleşmesi olmayan yerlerle çalışmanızı önermiyorum.
7- Almış olduğunuz ürünleri sulu ( nemli ) bez dışında kesinlikle kimyasal madde içeren malzemelerle silmeyiniz. Eğer silerseniz tepkimeye gireceğinden ürünlerin yüzeylerinde deformasyona sebep olacaktır. Doğal olarak, garanti dışına çıkacaktır. Sözleşme yapmadığınız takdirde yarın bir gün aldığınız ürünlerde sorun çıktığında muhatap bulamayabilirsiniz.
Tüketicilerimize mağduriyet yaşamamaları için gerekli önerilerde bulundum. Bilinçli tüketici her zaman kazanır.’’ Dedi.