Başlıklar
Kahramanmaraş’ın Büyük Atağı
Program kapsamında Kahramanmaraş’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi ve ticaretin canlanması için düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı. Bakan Kacır, “Son 10-15 yılda büyük bir atak içinde olan Kahramanmaraş, bölgenin parlayan yıldızı haline geldi. 2015 yılında sanayinin Kahramanmaraş ekonomisi içindeki payı yüzde 40’lardayken, son 7 yılda bu oran yüzde 51’in üzerine çıktı. Kadim şehrimiz, binlerce yıldır sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehrimizi ayağa kaldırmak için sanayinin ve üretimin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda, şehir ve bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör’ün Değerlendirmesi
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın şehre gelişiyle birlikte düzenlenen istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda, şehrin ticaret ve sanayisinin ayağa kaldırılması için gerçekleştirilen ve planlanan projeler ele alındı. Ayrıca EXPO 2023 alanında yapılan toplantıya, önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Ömer Faruk Coşkun, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı yetkilileri ve oda başkanları da katıldı. Programda, şehrin tüm alanlarda ayağa kalkması için yapılan yatırımlar ele alındı ve belediyeler ile DOĞAKA arasında Kahramanmaraş Arasa Otoparkı Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Kurulumu, Göksun Soğuk Hava Deposu Kasa Üretim Tesisi, Elbistan Tekstil Atölyesi ve Depremden Etkilenen Dar Gelirli Çiftçilerin Çilek Üretme ile Desteklenmesi projelerini içeren bir protokol imzalandı.
Elbistan ve Göksun İlçelerinde de Çalışmalar Devam Ediyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, toplantıda yaptığı konuşmada, depremzede vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için geçici barınma merkezlerinin kurulduğunu ve kalıcı konutların hızla inşa edildiğini belirtti. Ayrıca ticaret ve sanayi faaliyetlerinin sürdürülmesi amacıyla AFAD ve kardeş belediyelerle iş birliği yaparak geçici çarşılar oluşturduklarını ifade etti. Şehir genelinde planlanan 4 bin 55 geçici iş yerinin yüzde 88’inin tamamlandığını ve ihtiyaç halinde bu sayının artırılabileceğini aktardı. Güngör, süreç boyunca desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı, bakanlıklar, kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.
Yatırımların 70 Milyon TL’yi Aştığı Belirtildi
Başkan Güngör, DOĞAKA (Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı) ile gerçekleştirilen iş birliğiyle hayata geçirilen yatırımların toplamda 70 Milyon TL’yi aştığını ifade etti. Göksun ilçesinde inşa edilen soğuk hava deposunun depremde hasar gördüğünü ve bu hasarın giderilmesi amacıyla 6 Milyon TL’lik bir proje yürüttüklerini belirtti. Aynı zamanda elma üreticileri için kasa üretim tesisinin de entegre edileceği bu projeye Büyükşehir Belediyesi olarak 2,4 Milyon TL’lik eş finansman desteği sağladıklarını dile getirdi. Güngör, son dönemde DOĞAKA ile birlikte Göksun Soğuk Hava Deposu, Ekinözü Sağlık Turizm Merkezi, Ali Kayası Cam Teras ve Teras, Turizm Tesisi, Kocabaş Gastronomi Merkezi, Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme Tesisi gibi projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. Toplam maliyeti 70 Milyon TL’yi bulan bu yatırımların şehir için önemli bir değer taşıdığını vurguladı.
Kahramanmaraş’ın Sanayi Potansiyeli ve Yatırımların Önemi
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kahramanmaraş’ı sanayisiyle öne çıkan bir şehir olarak nitelendirdi.