Sınav Öğrencisi Moral ve Güven İster

Eğitimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı Barış Balcı LGS ve üniversite sınavları öncesi anne-babalara önerilerde bulundu. Öğrenciyi üzecek ve strese sokacak söylemlerden kaçınılması isteyen Balcı, ailelerin her koşulda çocuklarının yanında olduğunu hissettirmesi gerektiğini söyledi. Eğitim danışmanı Barış Balcı hafta sonu yapılacak LGS ve yaklaşan üniversite sınavı öncesi öğrencilerin ailelerine önerilerde bulundu. Ölçülü olması kaydıyla sınav stresi […]

Sınav Öğrencisi Moral ve Güven İster

Eğitimci ve Kişisel Gelişim Uzmanı Barış Balcı LGS ve üniversite sınavları öncesi anne-babalara önerilerde bulundu. Öğrenciyi üzecek ve strese sokacak söylemlerden kaçınılması isteyen Balcı, ailelerin her koşulda çocuklarının yanında olduğunu hissettirmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim danışmanı Barış Balcı hafta sonu yapılacak LGS ve yaklaşan üniversite sınavı öncesi öğrencilerin ailelerine önerilerde bulundu. Ölçülü olması kaydıyla sınav stresi ve heyecanı yaşamanın normal olduğunu ifade eden Balcı, “Heyecan kişiyi canlı ve diri tutar. Bu nedenle tamamen yok olmasını istediğimiz bir şey değil. Öğrencinin bunu dengede tutması ve gerginlik anında ne yapacağını biliyor olması önemli” dedi.

Ailelerin; öğrencinin stresini artırıp moralini bozacak söylem ve davranışlardan kaçınmasını isteyen Balcı, kötü senaryolardan, eksik çalışmalarından bahsetmenin, kaygıları ve korkuları dile getirmenin sınavda öğrenciyi olumsuz etkileyeceğini bildirdi. Balcı, gelecekle ilgili olumlu sohbetler etmenin öğrenciyi motive edeceğini söyledi.

Eğitim Danışmanı Barış Balcı sınav öncesi ailelere şu önerilerde bulundu:

Koşulsuz Yanında Olduğunuzu Hissettirin

Sonuçtan bağımsız olarak onun çabasını ve çalışmasını takdir edin. Kayıtsız şartsız, her koşulda yanında olduğunuzu hissettirin. Birkaç net bile bu sınavlarda çok önemlidir. “Sonuç ne olursa olsun biz senin yanındayız” tutumu çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar ve ibreyi olumlu yöne çevirir. Öğrenci kendini iyi hissederse, daha stressiz olursa bu onun sınav sonucunu olumlu etkileyecektir.

Umudunu Korumasını Sağlayın

Öğrenci bu süreçte ailesinden güzel sözler duymak ister. Sınav sürecinde yapamadığı çalışmaları, geçmişteki başarısızlıklarını hatırlatmak, kendisinin eksik ve olumsuz yönlerinden bahsetmek onun moralini bozacak ve kendisini strese sokacaktır. Denemelerin sonucu ne olursa olsun sınavın kötü geçmesi durumunda ortaya çıkacak senaryoları konuşmak, kaygıları, korkuları dile getirmek yanlış olur. Bu süreçte iyimser yaklaşmak, sınavın iyi geçeceğine dair umutlu olmak, sınav öncesinde bu umudu korumak gerekir.

Kendi Stresinizi Öğrenciye Yansıtmayın

Siz huzurlu olmalısınız ki çocuğunuz da huzurlu olsun. Kendi içinizde yaşadığınız stresi öğrenciye yansıtmayın. Gergin ve endişeli tutumunuz onun başarısını olumsuz etkileyecektir. Unutmayın ki hiçbir şey çocuğunuzun sağlığından önemli değil. Sınav önemli fakat hayat sadece bir sınavla ilişkilendirilecek bir süreç değil. Bu süreçte yanında olmalı ve zorlukları aşmasına yardımcı olmalısınız.

Öğretmen Rolüne Girmeyin

Bazen anne-babalık rolünden çıkıp öğretmen rolüne giriyoruz. Bazen de bekçi ya da takipçi gibi davranıyoruz. Bu tür tutumlar işe yaramadığı gibi çocukla olan ilişkimizi bozacaktır. En değerli şey aranızdaki sağlıklı iletişimi korumaktır. Pikniğe gitmek, birlikte yürüyüş yapmak, alışverişe gitmek, birlikte bir resim çizmek gibi ailecek yapılabilecek keyifli etkinlikler aranızdaki bağları güçlendirecektir.

Sınav Öncesi Öğrencinin Rutinini Bozmayın

Sınavdan bir gün önce veya sınav günü öğrencinin rutinini, yatma-kalkma saatini, beslenme sürecini değiştirmek yanlış olur. Her gün kaçta yatıyorsa yine o saatte yatması daha uygun olur. Kahvaltısı her günkü gibi klasik bir kahvaltı olmalıdır. Çok erken yatmak veya abartılı bir kahvaltı yapmak metabolizması alışkın olmadığı için öğrenciyi olumsuz etkileyebilir. Anne babaların da sınav öncesi normal davranması, çocuğuna karşı tutumunu değiştirmemesi, abartılı ilgi göstermekten kaçınması doğru olur.

Akraba İlgisi Kontrol Altına Alınmalı

Sınavdan bir iki gün önce genellikle dayı, teyze, hala gibi akrabalar; motive etme veya başarı dileme amaçlı olarak öğrenciyi telefonla ararlar. Bu tür yaklaşımlar bazı öğrencileri motive ederken bazıları bunu tercih etmez. Bu konuda öğrencinin düşüncesi önemlidir, onun isteği doğrultusunda yönlendirme yapmak uygun olur.

Sınavdan bir Gün Önce Önemli

Sınavdan bir gün önce tüm gün çok yoğun bir şekilde açık havada olmak ya da tüm gün çok yoğun bir şekilde insanların içinde olmak olumsuz etkileyebilir. Bunun için tam gün piknik yapmak, gün boyu alışverişte bulunmak gibi faaliyetlerden kaçınmak gerekir. Bütün gün bilgisayar-tablet-telefon içerisinde kalmak da çok sağlıklı olmaz. Birkaç sayfa kitap okumak, eğlenceli bir film izlemek veya bir iki arkadaşıyla biraz zaman geçirmek kendisine iyi gelecektir.

Öğrenci Sınav Günü Yeni Kıyafet Giymemeli

Öğrenci sınava giderken rahat edeceği bir kıyafet tercih edebilir. Ancak diğer öğrencilerin dikkatini dağıtmamak için çok dikkat çekici renkler giymek doğru olmaz. Öğrencinin sınav günü yeni bir kıyafet ya da ayakkabı giymesini önermiyoruz. Gözleri sınavda yeni ayakkabılarına ya da kıyafetine takılabilir.
“Acaba nasıl durdu” diye düşünürken dikkati dağıtabilir.

Sınavdan Önce 10-15 Dakika Yürüyüş İyi Gelir

Öğrenci sınavda uzun süre oturacağı için sınav öncesi 10-15 dakika açık havada yürümesi kendisine iyi gelecektir. Saat 9 gibi sınav yerinde olacak şekilde evden çıkmak idealdir. LGS öğrencileri kendi okullarında sınava girecek fakat üniversite adaylarının sınav yerini önceden görmüş olması da onlara güvende hissettirecektir.

Sınavdan Birkaç Gün Önce Çalışma Temposu Azaltılmalı

Bazı öğrenciler çalışmayı sınava birkaç gün kala bırakırken bazıları son güne kadar çalışmak ister. Burada öğrencinin tercihi önemlidir. Ben öğrencilerime, sınava birkaç gün kala çalışma tempolarını azaltmalarını öneriyorum. Sınav sabahı 10-15 soru çözmek zihninizi sınava hazırlayacaktır. Soruların cevaplarına bakmasanız da olur.

Sınavda Yapılabilecekler

Salonda sınavın başlamasını beklerken 4-5 kez diyaframdan derin nefes alıp vermek, bunu yaparken de zihninde sınavı başarıyla bitirip kitapçığı teslim ettiğini hayal etmek kişiyi rahatlatır, beyni sınava hazırlar. Denemelerde testler hangi sırayla çözüyorsa yine aynı sırayla çözülmeli, mümkünse aynı türden kalem kullanmalıdır. Cevap anahtarı işaretlemeyi sayfa sonlarında veya bölüm sonlarında yapmalarını öneriyorum. Tamamını sınav sonunda işaretlemek bazen kaydırmalara sebep olabiliyor. Zorlanılan soruda inatlaşmayıp o soruya sonra tekrar dönmek, yani turlama yöntemi daha verimli olacaktır. Sınav esnasında küçük aralar vermelerini öneriyorum. Bu aralarda pencere yakınsa dışarıya, değilse salondaki en uzak noktaya bakmak gözleri dinlendirecektir. Küçük açma germe hareketleri bedeni rahatlatacaktır. Bu aralarda bir yudum su içmek de iyi gelir.
Dilerim öğrencilerimiz gayretlerinin karşılığını fazlasıyla alır. Hepinize sevgi ve selamlarımı sunuyorum.

Exit mobile version