Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Diyetisyen Muhammet Yildiz

AÇLIK DURUMUNDA VÜCUDUMUZDA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZLEMLENİR?

AÇLIK DURUMUNDA VÜCUDUMUZDA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZLEMLENİR?
Açlık; vücudun gerek hormonal olarak gerekse psikolik olarak farklı tepkiler verdiği bir durumdur. Aç kalmanın faydalı ya da zararlı olması bu sürecin uzunluğuna göre değişir. İnsan vücudunun temel enerji kaynağının alınan besinler olduğu göz önünde bulundurulduğunda aç kaldığımız zaman vücuda enerji girişi kısıtlanır dolayısıyla hayatta kalabilmek için gerekli olan enerjiyi daha önce depoladığımız yağları yakar. Fakat yanlış parametreler uygulandığında sağlıklı kas dokuyu da kaybetmeye sebep olabilir. Uzun süreli açlık neticesinde görülebilen kas kaybı vakalarında birey kilo kaybederken aynı zamanda sağlıklı dokuyu da kaybetmesi üzerine vücudun günlük enerji ihtiyacının azaldığı için bireyin beslenmesi normal düzene döndüğünde hızlı bir şekilde tekrardan kilo aldığı gözlenmektedir.
Doğru zamanda ve yeterli düzeyde aç kalındığında bu durumun insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkilerinin olduğu da yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Örneğin; Açlık büyüme hormonunun sentezlenmesini arttırmakta dolayısıyla bireylerin daha genç kalmasını sağlamaktadır. Hücre yenilenmesini sağlarken daha fit bir vücudu da beraberinde getirecektir. Bağırsakların sağlığını koruması açısından da dönem dönem yapılan açlık diyetleri oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca insülin duyarlılığını arttırdığı içim gizli şeker ve diyabet riskinde de azalmalara neden olacaktır. Bu süreçte beyin ve vücut için gerekli olan beta-HBA üretiminin artacaktır. Glikojenik amino asitler, gliserol, laktat ve pirüvat organizma için gerekli glikoz sentezini sağlayacaktır.

Açlık durumunda kan glikoz seviyesinin düştüğü için insülin seviyesi azalacak ve glikoneojenik hormon olan glukagon artacaktır. Vücutta İnflamasyonun azalmasında ve mitokondri sayılarının artmasını da sağlamaktadır. Açlığa geçişle vücutta yağ asitleri, karaciğer ve kaslar için temel enerji kaynağı durumuna geldiği için yağ yakımında hızlanma gözlemlenir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER