Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başkan Mahçiçek;”Expo 2023’ün Açılışını 14 Ekim’de Gerçekleştireceğiz”

Başkan Hanefi Mahçiçek Expo 2023’ün son durumu ile ile ilgili şunları belirtti;”Öncelikle bu gün sizlerle bir araya gelmemizin nedeni 14 EKİM’de açılışını yapacağımız EXPO 2023 ilgili son bilgileri vermek. Kahramanmaraş edebiyatımız başkenti deriz.

Başkan Hanefi Mahçiçek Expo

BAŞKAN MAHÇİÇEK;”EXPO 2023’ÜN AçILIŞINI 14 EKİM’DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek bu gün Belediye Binasında kentte görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Mahçiçek düzenlediği basın toplantısında Expo 2023’ün 14 Ekim’de açılacağı müjdesini verdi

Başkan Hanefi Mahçiçek Expo 2023’ün son durumu ile ile ilgili şunları belirtti;”Öncelikle bu gün sizlerle bir araya gelmemizin nedeni 14 EKİM’de açılışını yapacağımız EXPO 2023 ilgili son bilgileri vermek. Kahramanmaraş edebiyatımız başkenti deriz.

Kahramanmaraş istiklalin başkenti deriz çok ciddi bir sanayiye sahiptiriz. Ülkenin en verimli bir tarım alanına sahip.

Ama eksik olan Kahramanmaraşı’ın tanıtım eksikliği idi. Eksikliğini gidermek için öyle bir proje üretmeliydik ki hem ulusal boyut olmalı, hem de uluslararası boyut olmalı. Bunu sağlayacak proje, uluslararası bir proje. Bildiğiniz gibi uluslararası projeler. Daha çok spor müsabakaları, Avrupa Futbol Şampiyonası gibi Dünya Futbol Şampiyonası gibi değildir. Ya da olimpiyatlar gibi. Yeni bir konsept daha var. Uluslararası proje alanında. O da e yaygın değil diye uluslararası bir kuruluş tarafından son dönemlerde geliştirilen uluslararası etkinlik.

Bu etkinlik daha çok bitkilerin zenginliklerinin doğallığını eksik olan bilinmeyen tarafları göstermek için uluslararası alanda yapılan projeler ihtiva eden bir konu. Bu kuruma eğer ki denilen uluslararası kuruma 2018’de başvurduk. Dedi ki 2023’deki EXPO’yu, Kahramanmaraş olarak Onikiubat olarak bir düzenleyebiliriz. Çeşitli ülkelere gittik geldik. Tabir yerindeyse lobi çalışmaları yaptık.

Şimdi uluslararası bir projeyi almak kolay değildir. Bizden başka sahip olan çok sayıda ülke var Ama bu çalışmalarda bu sıkıntıları aştık. 2018’in Eylül ayındaydı yanlış hatırlamıyorsam. İtalya’da o uluslararası kuruluşun yönetimi toplandı. Aralarında takip ettiler ve oy birliğiyle Onikişubat Kahramanmaraş Belediyemizin 2023 EXPO düzenlemesini karar verdiler.

Biz de projeyi düzenle belediye olarak hemen döndük. Alan aramaya başladık, yer aramaya başladık. Çünkü geniş bir yer olmalı. Kahramanmaraş’ı gerçekten uluslararası bir ülkeye taşıyacak bir alan olamazdı. Ama maalesef çok affedersiniz sinek yuvası. Yani bir çevre felaketinin olduğu yer. O çevre felaketi felaketini yaptığımız çalışmalarla durdurduk temizledik. On binlerce araba malzeme taşıdık. Doldurduk. O çevre felaketini ortadan kaldırdık.

Sonra da dedik ki o uluslararası kuruluşa doğa dostu şehirle duyarlılık konusunda bir proje yapacağız. Doğa dostu ve duyalım. Onları da kabul ettiler bunu. Alanı aldık düzenledikten sonra hep burada çalışmasına başladık. Bu alanda çok iyi olan bir üniversite. Ortadoğu teknik üniversitesi Ortak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne gittik.

Oradaki mimar hoca görüştük. Konsepti belirledik. Dedik ki sadece o dönemiyle yetinecek projeler üretmeyecek. Sürekliliği olan projeleri yapıyor. Yani altı aylık ya da üç aylık, beş aylık, bir süre için bu kadar para harcarsak, ondan sonra sürekliliği sağlayamazsak o paralara yazık günah.

Dolayısıyla bizim bu yönlendirmemizde o Orta Doğu’daki hocalarımız bu yıl çalışmalarına başladılar. O projelerin içerisinde biraz önce gördünüz. Evvelleriyle de yetmiş bin metrekarelik bir havuz olacak. 70.000 metrekare Avrupa’nın en büyüğü gidip bakın masmavi. Arıtmasında Şilili bir firmadan aldık. Türkiye’deki arıtma fiyatlarından üçte bir daha ucuza. O kadar geniş bir havuzu Türkiye’de arıtacak olan hukuk sistem yok. Onları tüketmedik. Inşallah kayıplar da kesinti olabilecek.

O üç bin metrekare alanda üzerinde masmavi. Bakın biz bu adam yaparken bir dünya felaketiyle de karşılaştık” dedi. Başkan Mahçiçek;” Pandemi döneminde maalesef çalışmalarımız biraz aksadı. Çünkü çalışma ortamı yoktu maalesef. Pandemi dönemini atlattıktan sonra tekrar başladık projelerimize. Arkasından maalesef normalde biz bunu nisan ayında açacaktık.

Şu anda. Ama şubat altında da maalesef bir deprem felaketi yaşandı. Annemizin önemli bir kısmı maalesef. Oğlum dur bir atmosfer olacak.Gerçekten öyle. Ben bile bazen geçtiğim zaman bunu nasıl yaptık diye düşünüyorum. Dikkat edin. İlçe belediyesinin yapacağı şey değil. Ve devletten bir lira almadan yapacağız. Orada devletten bir lira almıyoruz Devasa bir proje bu. EXPO ları organize eden uluslararası kuruluşla görüştüm. Baktım felaketlere rağmen ortaya bir yan muazzam bir proje çıkabilir. Bunu açacağız. Görüntüleri gösterdim.

Maraş’ın yıkımını gösterdim ben. Bakın bu yıkımlara rağmen böyle bir proje yapmış bu belediyecilik. Ya bu nereye kadar öteleyeceğiz? Onları da topladılar toplandılar. 14-22 Ekim 2023 tarihlerinde herhangi bir günde açabilirsiniz. Yazıyla göndereceğiz dediler. Biz onun üzerine açılış dahi olarak mümkün mertebe önümüz bitmiş bir proje olduğu için mümkün mertebe erken açalım diye 14 Ekim tarihini Karar kıldık. Dün Ankara’daydım ben. Sağ olsun milletvekillerimizle beraber, onların da gayretlerine inşallah açılışı 14 Ekim’de açlışı yapacağız. Açılışa cumhurbaşkanımızın tabii ki çok yoğun programı var.

Kendisinin gelme imkanı maalesef sağlayamadık gibi aylar öncesinde programları düzenleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Bey gelecek açıklamayı inşallah. Büyük ihtimalle Tarım Bakanımız gelecek. Çok sayıda ülkelerden insanlar gelecek. Yirmi iki ülkeden insanlar gelecek. Türkiye’de bakın bu Türkiye’deki katılım ek sayısı bakımından en önde EXPO’larda bir tanesi.

Bu kadar ülkenin başka bir Expo’ya katılımı olmamıştır. Onunla ilgili inşallah 14 Ekim Cumartesi günü inşallah açılışımızı yapacağız. Açılış günü programlarımızı günlük olarak üç günlük, beş günlük, haftalık olarak onları da arkadaşlarımızla çalışıyoruz, dur olmayacağız. Programlayacağız. Sizlerin de inşallah önümüzdeki haftadan itibaren günlük olarak paylaşacağız. Sizlerden istirhamımız var arkadaşlar.

Bunun gerçekten uluslararası ve ruhsal düzeyde ulusal düzeyde ziyaretinin sağlanmasını duyurmamız. Bakın biz oraya bugüne kadar çok sayıda sivil toplum örgütlerimize taşıdık. Geldiğimiz zaman çok daha farklı, siz de geldiniz gördünüz Daha iyi algılandığı zaman. Pazar günü mesela kadın girişimcileri, kadın derneklerimiz ağırlayacağız. Salı günü önümüzdeki hafta salı günü esnaf odalarımıza ağırlayacağız. Sonra şehit aileleri ağırlayacağız.

Açılıştan önce mümkün mertebe çok sayıda insanımızı orada ağırlamak istiyorum. Orada sizler de gördünüz. Elektrikli araçlarımız var. Önümüzdeki hafta Cumartesi günü hep beraber açılışını yapacağız.