Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Depremzedelere Yardım ve Kredi Desteği!

Ölen bir kişinin hak sahipliğinin mirasçılarına geçeceği ve birden fazla mirasçı varsa birlikte hak sahibi sayılacakları kaydedildi. Tüm iş ve işlemlerin tapuda kayıtlı son malik adına yürütüleceği ifade edilen kararda, hasarlı taşınmazı afetten sonra satın alan üçüncü şahısların da hak sahibi olarak kabul edileceği belirtildi.

Ölen bir kişinin hak

Depremzedelere Yardım ve Kredi Desteği!
Depremlerden Etkilenenlere Konut ve İş Yeri İçin 750 Bin ve 400 Bin Lira Destek

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki orta ve üzeri hasarlı binaların yeniden yapılması amacıyla hak sahiplerine kredi ve hibe sağlanacak. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, konutlar için 750 bin TL, ahırı bulunan konutlar için 1 milyon TL, iş yerleri için 400 bin TL’ye kadar kredi desteği verilecek. Ayrıca, konutlar için 750 bin TL, iş yerleri için ise 400 bin TL nakdi hibe sağlanacak.

Kredi ve Konut Yardımı Alanlara Yeniden Yardım Yapılmayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın yöneteceği karar uyarınca, 7269 sayılı kanun kapsamında kredi ve konut yardımından faydalananlara tekrar hibe ve kredi verilmeyeceği belirtildi. Ayrıca bir kişiye en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verileceği ve aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabileceği ifade edildi. İnşaat yapımında hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması gibi işler için de hibe verileceği vurgulandı. Orta ve üzeri hasarlı tespit edilen yapılara hibe ve yapım kredisi sağlanacağı, hisseli yapılar için bir konut veya iş yeri için hibe ve en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verileceği belirtildi.

Hak Sahiplerine Yönelik İşlemler

Ölen bir kişinin hak sahipliğinin mirasçılarına geçeceği ve birden fazla mirasçı varsa birlikte hak sahibi sayılacakları kaydedildi. Tüm iş ve işlemlerin tapuda kayıtlı son malik adına yürütüleceği ifade edilen kararda, hasarlı taşınmazı afetten sonra satın alan üçüncü şahısların da hak sahibi olarak kabul edileceği belirtildi.

İmar Mevzuatına Uygun Olmayan İnşaatlar Durdurulacak

Kararda, plan ve projeye, fen, sanat kurallarına ve imar mevzuatına uygun olmayan inşaatların hibe ve kredisiyle birlikte durdurulacağı ve sahiplerine 30 gün süre verileceği belirtildi. Verilen süre sonunda inşaatın düzeltilmemesi halinde ödemelerin kesileceği ve kullandığı hibe ve kredi tutarlarının faiziyle birlikte tahsil edileceği, ayrıca inşaat malzemelerinin güncel değerinden tahsil edileceği ve imar mevzuatına göre işlem yapılacağı vurgulandı.

Kredi Şartları ve Geri Ödeme Koşulları

Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacağına işaret edilen kararda, hibe veya kredi almak isteyen hak sahiplerinin, yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildi.

Başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanacağı aktarılan kararda, kredinin yüzde 10’unun peşin, geri kalanın ise 29 Haziran 2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesine göre 3 eşit taksitle ödeneceği belirtildi. Ayrıca, kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği ve konut, ahır bulunan konut ve işyeri için en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullandırılacağı bilgisi paylaşıldı.