Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Diyetisyen Muhammet Yildiz

DOĞRU EKMEK SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

DOĞRU EKMEK SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
Beyaz undan yapılan ekmek bağışıklık sisteminin düzenli ve dengeli çalışmasına zarar vermektedir. Bu durum birçok kronik rahatsızlığa kapı aralar. Modern buğdayın bir diğer etkisi ise bağırsakların çalışma sistemini bozmasıdır. Ekmek, özellikle de beyaz ekmek uzun bir zamandır diyetisyenler, hekimler ve sporcular tarafından kötülenmekte, sağlıksız bir yiyecek olarak gösterilmektedir. Bunun altında yatan temel sebep ise ekmek içerisinde bulunan yüksek karbonhidrat değerlerine karşın diğer besinlerin düşük oranlara sahip olmasıdır.

Beyaz ekmek, rafine edilmiş bir tahıl ürünüdür ve bu nedenle lif, vitamin ve mineral açısından zayıf bir besin kaynağıdır. Beyaz ekmek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten basit karbonhidratlar içerir. Ayrıca, beyaz ekmekte çok az miktarda protein bulunur ve bu da vücutta uzun süre tokluk hissi yaratmaz.

Beyaz ekmek, ayrıca obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini artıran yüksek glisemik indekse sahiptir. İnsülin direnci gibi sağlık sorunlarıyla da bağlantılıdır. Beyaz ekmek, aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olacaktır. Beyaz ekmek, glisemik indeksi yüksek bir gıdadır. Bu, kan şekeri seviyelerini hızlı bir şekilde artırabileceği anlamına gelir. Ancak, bu özelliği sporcular ve yüksek enerji ihtiyacı olan insanlar için belirli dönemlerde nadiren de olsa avantaja dönüşebilir.

Tam tahıllı ekmekler ise içerdiği karbonhidrat, protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminler yönünden de zengin bir gıdadır. Bu açıdan doğal ekmek, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Lif alımıyla mide ve bağırsak sağlığının korunması, kabızlığın önlenmesi için ciddi bir destek sağlar.

Kişi hiç ekmek tüketmediği için kilo vermek yerine aksine zamanla kilo almaya başlayabilir. Çünkü tam tahıllı ekmekler günlük olarak kan şekerlerini de dengelediği için özellikle hipoglisemiyi yani kan şekeri düşmelerini de engeller. Çünkü diğer besin grupları ekmekteki gibi dengeyi tek başına sağlayamaz. Önemli olan doğru ekmeği tercih etmektir. Tam tahıllı, tam buğday veya kepekli ekmek tüketimi beyaz ekmek tüketimine göre daha koruyucu ve daha sağlıklıdır.

Bunun nedeni ise; tam tahıllı ekmekler kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Tam tahıllı besinler sebze, meyve ve baklagilere oranla düşük miktarda da olsa çözünebilir lif, niasin, tiamin, folat ve magnezyum içerir. Bu sayede kan yağlarının dengelenmesine, karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, daha düşük açlık kan şekeri seviyelerine ve insülin duyarlılığının gelişmesine yardımcı olur. Mayalama sürecinde oluşan fermentasyon tahıllardaki antinutrientleri azaltır, laktik asit açığa çıkar.

Bu sayede besleyiciliği artarken daha kolay sindirilir ve bizi sindirim sistemi enfeksiyonlarından da korur.
Sonuç olarak ekmeklerin tamamı değil, rafine un, şeker ve yüksek miktarda şeker içeren gıdalar zararlıdır. Rafine undan üretilmiş ve yüksek miktarda eklenmiş yağ ve şeker içeren pasta, çikolata, kek, poğaça, açma, galeta gibi diğer karbonhidratlı gıdalar tehlikelidir. Bu gıdalar yüksek kalorileri sebebiyle başta şişmanlık olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER