Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası Faizleri Artırdı

Merkez Bankası, 27 ayın ardından faizleri artırarak indirim sürecine son verdi. Bu adım, Merkez Bankası’nın en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018’de 8,5 puanla gerçekleştirmesinden sonra ilk kez atılan bir adımdır.

Merkez Bankası, 27 ayın

27 Ay Sonra İlk Faiz Artışı

Merkez Bankası, 27 ayın ardından faizleri artırarak indirim sürecine son verdi. Bu adım, Merkez Bankası’nın en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018’de 8,5 puanla gerçekleştirmesinden sonra ilk kez atılan bir adımdır.

MERKEZ BANKASI’NIN KARAR METNİ

Merkez Bankası’nın kararına ilişkin açıklamada, aşağıdaki ifadelere yer verildi: “Kurul, enflasyonun en kısa sürede düşmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın düzeltilmesi için parasal sıkılaştırma sürecini başlatma kararı almıştır. Küresel ekonomide enflasyon düşüş gösterirken, hala uzun vadeli ortalamaların üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, tüm dünyadaki merkez bankaları enflasyonu düşürme tedbirleri almaktadır.

“ENFLASYONDA ANA EĞİLİM YÜKSELİYOR”

Ülkemizde, yakın dönem göstergeleri enflasyonun ana eğiliminde yükseliş olduğunu göstermektedir. Bu durumda, iç talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet sektöründeki fiyat katılığı belirleyici olmuştur. Kurul ayrıca, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ek olumsuz etkiler yaratacağını öngörmektedir.

“PARASAL SIKILAŞTIRMA KADEMELİ OLARAK GÜÇLENECEK”

Kurul, politika faizini enflasyonun ana eğilimini düşürmeye ve orta vadede %5 hedefine ulaşmaya yardımcı olacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırma ihtiyacı olduğunda ve ölçüsünde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarı amacına yönelik tüm araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

“PARA POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ ARTACAK”

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasıyla birlikte para politikasının etkinliği artacaktır. Ancak fiyat istikrarının sürekliliğini sağlama hedefiyle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir.

“SADELEŞME SÜRECİ KADEMELİ OLACAK”

Kurul, mevcut mikro- ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirerek piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olarak uygulanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

Bu karar metni ile Merkez Bankası, enflasyonun kontrol altına alınması ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla faiz artışına yönelik adımlar attığını vurgulamaktadır. Parasal sıkılaştırma politikalarıyla enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması hedeflenmektedir.