ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE BESLENME

ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE BESLENME Romatizma veya romatizmal hastalıklar insan vücudunda eklemleri veya bağ dokusunu etkileyen kronik, sıklıkla aralıklı ağrıya neden olan durumlara verilen genel isimdir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır. Romatizma temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere ikiye ayrılır. İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, birkaç saat süren […]

yildiz muhammet

ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE BESLENME
Romatizma veya romatizmal hastalıklar insan vücudunda eklemleri veya bağ dokusunu etkileyen kronik, sıklıkla aralıklı ağrıya neden olan durumlara verilen genel isimdir. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200’den fazla çeşidi vardır. Romatizma temel olarak iltihaplı ve iltihaplı olmayan olmak üzere ikiye ayrılır.

İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, birkaç saat süren ağrılardan, şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Kas güçsüzlüğü gibi bulgular da romatizmal bir hastalığın işaretçisi olabilir.

Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.

Romatizmal hastalıklar, hem eklem (artrit) ve hem de kas (yumuşak doku) kaynaklı hastalıkların ortak adıdır. Romatizmal ağrılar genellikle osteoartrit, romatoid artrit, gut ve yumuşak doku romatizmalarının habercisidir. Bu ağrılar genellikle serttir, sızlar ve rahatsızlık verirler. Hastanın hayat kalitesini düşürürler. Romatoid artrit, genel olarak iltihaplı romatizma adıyla bilinen inflamatuar bir hastalıktır. Romatoid artrit tehlikelidir. Bazı vakalarda vücudun çeşitli sistemlerinde hasara neden olabilmektedir. Buna örnek olarak cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kalp damarları verilebilir.

Balık/ balık yağı özellikle somon, uskumru, sardalya, hamsi gibi yağlı balıklarda bolca bulunan Omega-3 yağ asitleri eklemleri iltihaplardan koruyken, romatizma ağrılarını hafifletir. Ayrıca yumurta, çilek, keten tohumu, zencefil, nar romatizmal hastalıklara iyi gelen besinler arasındadır.

Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.

D vitamini, kemik sağlığı için önemlidir. Romatizma hastalıklarında kemiklerde zayıflama ve osteoporoz riski artırır. Bu nedenle D vitamini eksikliği bu durumu daha da kötüleştirir. D vitamini takviyeleri almak, kemik sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.

İçerik olarak hidrojene veya kısmen hidrojene yağlar (trans yağ) içeren yiyeceklerden uzak durmak gerekir. İşlenmiş un, ilave şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecekler ve yüksek fruktozlu meyve suları da romatizmal hastalıklara sebep olabilmektedir.

Exit mobile version