Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcak Yaz Günlerinde Beslenmeye Dikkat!

Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yaz aylarında artan hava sıcaklığının vücut ısısını yükselttiğini ve bununla birlikte çocuklar, yaşlılar ve hamileler gibi bazı grupların sıcaktan daha fazla etkilendiğini ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu,

Sıcak Yaz Günlerinde Beslenmeye Dikkat!
Sağlıklı Beslenme Önerileriyle Yaz Aylarını Rahat Geçirin

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, sıcak yaz günlerinde alınacak önlemlerle ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yaz aylarında artan hava sıcaklığının vücut ısısını yükselttiğini ve bununla birlikte çocuklar, yaşlılar ve hamileler gibi bazı grupların sıcaktan daha fazla etkilendiğini ifade etti.

Sıcak havalarda sağlıklı kalmanın beslenme önerileriyle mümkün olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:

Sıvı Tüketimi Önemli

“Terlemenin artmasıyla birlikte vücudumuzun su-elektrolit dengesi bozulabilir ve su ve mineral kaybı yaşanabilir. Özellikle tansiyon, böbrek, kalp ve damar hastaları dikkatli olmalıdır. Yeterli su alımı son derece önemlidir. Susuzluk hissi olmasa bile düzenli su içilmelidir. Sıvı ihtiyacı kişiden kişiye farklılık gösterir.

Sıvı ihtiyacınızı vücut ağırlığınız üzerinden 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin, 50 kilogram ağırlığındaki bir bireyin günlük ortalama 1500 ml (50 kg * 30 ml) su tüketmesi önerilmektedir. Ancak, böbrek yetmezliği, diyaliz, karaciğer hastalığı gibi özel durumlar söz konusuysa bu değerler yeniden değerlendirilmelidir. Tedavi sürecinde sıvı kısıtlaması gerekebilir. Bu durumda hekim ve diyetisyen ile görüşmek önemlidir.

Yaz aylarında su içeriği yüksek meyveler, meyve kompostoları, ayran, limonata, maden suyu gibi içeceklerle de sıvı ihtiyacınızı destekleyebilirsiniz. Diyabet hastaları, uygun tatlandırıcıları kullanarak komposto ve limonata yapabilir. Sodalar ise sodyum içermektedir, bu nedenle yüksek tansiyonu olan bireylerin dikkatli olması gerekmektedir. Meyveli sodalar şeker içerdiğinden diyabet hastaları ve kilo kontrolü yapan bireylerin dikkat etmesi önemlidir.”

Aşırı Yağlı Besinlerden Uzak Durulmalı

Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yaz aylarında günlerin daha uzun olduğunu ve bu nedenle öğün saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Uzun süreli açlık ve yetersiz sıvı alımı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi gibi durumlara yol açabilir. Özellikle diyabet hastaları için düzenli yemek yemek, kan glukozunu normal seviyelerde tutmada yardımcı olur.

Ana öğünlerde aşırı yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durmak, kalp ve tansiyon hastaları için de önemlidir. Yemeklerin porsiyon kontrolü yapılarak tüm besin gruplarına yer verilmesi, bireyin besin ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde ise meyve, sütlü tatlılar, ayran, yoğurt ve kefir tercih edilebilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da gıda zehirlenmeleridir. Artan hava sıcaklığı, gıdaların bozulmasına neden olabilir ve ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Özellikle tavuk, et, balık gibi bozulma riski yüksek olan besinler uygun sıcaklıkta saklanmalıdır. Ayrıca açıkta satılan ürünlerin hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.”