Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tapudan kira desteğine sil baştan düzenleme

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamaları 1 Kasım 2023’te başlamıştı. EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu oldu. Önümüzdeki süreçte satılık taşınmaz ve taşıt ilanları için de yetki doğrulama zorunlu hale getirilecek.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, ilan vermek isteyen kişilerin

Tapudan kira desteğine sil baştan düzenleme! 2025’te yürürlüğe giren yeni uygulamalar
1 Ocak itibariyle yeni düzenlemeler de başladı.
Elektrik faturalarından, emlak ilanlarındaki yetki şartına birçok alanda yenilikler devreye alındı.
İşte 2025’te yürürlüğe giren yeni düzenlemeler
Kiralık ilanda yetki şartı
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında, ilan vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamaları 1 Kasım 2023’te başlamıştı. EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması, 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu oldu. Önümüzdeki süreçte satılık taşınmaz ve taşıt ilanları için de yetki doğrulama zorunlu hale getirilecek.
6 ay 6 bin km kuralı uzadı
Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasındaki fahiş fiyat artışlarının ve fırsatçılığın önüne geçmek için 15 Eylül 2022’de 6 ay ve 6 bin km kuralı getirmişti. Normalde 1 Ocak 2025’te sona erecek olan düzenleme 1 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı.
Kuyumcularda kimlik zorunluluğu geldi

Kuyumcularda 185 bin lirayı aşan alışverişlerde, kimlik ibrazı zorunlu oldu. Yasağa uymayan işletmelere cezai işlem başlatılacak.
Eski kimlikle tapuda işlem yapılamayacak

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yeni yıl itibarıyla çipli kimlik kartları kullanımını zorunlu hale getirdi. Kimlik kartlarını yenilemeyenler, 1 Ocak 2025’ten itibaren tapu müdürlüklerinde herhangi bir işlem yapamayacak.
Kira destekleri arttı

Kentsel dönüşüm kira desteğinde 2025 tarifesi belli oldu. İstanbul’da evi dönüşüme girenlere 8 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir’de 6 bin 500 lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin 500 lira, kalan tüm illerde ise 4 bin 500 lira kira desteği verilecek.
Elektrikte yeni tarife

Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor. Yıllık 5 bin kilovatsaat (ayda 417 kilovatsaat) tüketimi olan abonelerin faturaları şubat itibarıyla yükselecek. Ayda 417 kilovatsaat üzerindeki tüketimler için destek olmayacak ve gerçek maliyetler faturaya yansıtılacak.
Türkiye’deki bankalar, 1 Ocak 2025 itibarıyla ATM para çekme limitlerini artırdı. Mevcut durumda 10 bin TL limit uygulayan bankaların, bu tutarı 15 bin TL’ye yükselttiği belirtilirken, bazı bankalar ise para çekme limitini 20 bin TL’ye çıkardı.
Bu düzenleme, müşterilerin günlük nakit ihtiyaçlarını daha hızlı ve kolay karşılamalarına olanak tanıyor. Özellikle büyük tutarlarda nakit çeken kullanıcılar için bu düzenleme önemli bir kolaylık sağladı.
QR KOD İLE PARA ÇEKME LİMİTİ DE ARTIRILDI

ATM’lerden QR kod ile para çekme işlemlerinde de limit artırımı yapıldı. Bankaların mobil uygulamalarını kullanan müşteriler, artık daha yüksek tutarlarda nakit çekim işlemi gerçekleştirebilecek. Bu gelişme, özellikle kart taşımayan ya da acil nakit ihtiyacı duyan kullanıcılar için avantaj sağlıyor.
ATM’LERDE KÜÇÜK BANKNOT KULLANIMI AZALIYOR

Son dönemde ATM’lerde küçük banknot kullanımı kademeli olarak azaltıldı. 10 TL ve 20 TL’lik banknotların çoğu ATM’den kaldırılırken, bu bölümlere 200 TL’lik banknotlar yerleştirildi. Bazı bankalar ise 50 TL ve 100 TL’lik banknotları da kullanıma kapattı.
Bu durum, bankaların artan nakit talebine yanıt verebilmek ve ATM’lerin daha uzun süre dolu kalmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Ancak, özellikle küçük tutarda nakit çekmek isteyen kullanıcılar için zorluk oluşturduğu belirtiliyor.
500 ve 1000 TL’LİK BANKNOTLAR TEDAVÜLE GİRMEDİ
Kur artışlarının ardından Türkiye’de en yüksek banknot olan 200 TL’nin değeri yaklaşık 5.5 dolara kadar düştü. Ancak, Merkez Bankası henüz 500 TL ve 1000 TL’lik banknotları tedavüle sokmadı.
Bu durum, bankaların ATM’lere sık sık nakit eklemek zorunda kalmasına ve operasyonel zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor. Çözüm olarak, ATM’lerde büyük banknotların daha fazla kullanılması tercih ediliyor.
MÜŞTERİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

1- Limit Artışı: 10 bin TL olan çekim limitleri, 15 bin TL’ye, bazı bankalarda ise 20 bin TL’ye çıkarıldı.
2- QR Kod Kolaylığı: Mobil uygulamalarla yapılan çekimlerde daha yüksek tutarlara erişim mümkün oldu.
3- Küçük Banknot Sorunu: Küçük tutarlarda nakit çeken kullanıcılar, yalnızca 200 TL banknot çekebilme kısıtlamasıyla karşı karşıya.