Bilim Teknik Dergisi tarafından ilk kez 1998 yılında Antalya Saklıkent’te düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinliği, bu yıl yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Astronomi meraklıları, uzmanlar eşliğinde gökyüzünü inceleme fırsatı bulacak. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttırılmasının amaçlandığı gözlem etkinliğine yıllardır astronomi meraklıları büyük ilgi gösterdi.
Başlıklar
REKOR BAŞVURU
Etkinliğe katılacaklar, Türkiye’nin dört bir yanından başvuran binlerce kişi arasından kurayla belirlendi. 81 ilin tamamından 14 bin 258 başvuru yapıldı. Bugüne kadar yapılan en yüksek başvuru sayısı ile rekor kırıldı.
HER YAŞ GRUBUNDAN KATILIM
Bu başvurular arasında kura ile 54 şehirden çoğunluğu aile olmak üzere bin kişi belirlendi. Her yaş grubundan katılımcının yer aldığın etkinliği en genç katılımcısı 1, en yaşlı katılımcısı ise 71 yaşında.
PERSEİD GÖK TAŞ YAĞMURU GÖZLEMİ
Gök Olayları Yıllığı’na göre “Gök taşlarının son derece yüksek hızlarla dünya atmosferine girip, sürtünme sonucu yanmasıyla oluşan meteor yağmurlarının en dikkat çekicisi 14 Temmuz’da başlayıp 1 Eylül’e kadar sürecek Perseid (Perse) gök taşı yağmuru. 9 – 11 Ağustos’taki Gözlem Etkinliği göktaşı yağmurunun en net izlenebileceği noktalardan biri olacak. Perseid gök taşı yağmuru da etkinlik boyunca izlenebilecek.
BİRÇOK ETKİNLİK BİR ARADA
Her yaş grubundan astronomi meraklılarının katılacağı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek. Gözlem etkinliği süresince açık alanda gece-gündüz saatlerinde çeşitli atölye çalışmaları, teleskopla gözlemler, deneyler gibi farklı etkinlikler gerçekleştirilecek. Katılımcılar bu etkinliklere, yanlarında getirdikleri fotoğraf makinesi, teleskop, kamera, dizüstü bilgisayar gibi gözlem ekipmanları ile katılabilecek.
UZMAN ASTRONOMLAR
Gece ise katılımcılar çıplak gözle binlerce yıldızın görülebildiği gökyüzü altında uzman astronomlar ve profesyonel teleskoplar eşliğinde gökyüzünü gözlemleyecek, yıldızları, galaksileri, nebulaları tanıyacak. Etkinlik boyunca bilim insanları; gökyüzü tanıtımı, gökcisimlerinin doğasını içeren astrofizik konuları, öte gezegenler, güncel uzay çalışmaları, eğitiminde astronominin önemi, astronomi tarihi, astrofotoğrafçılık, amatör astronomi ve Türkiye’nin insanlı uzay misyonu gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapılacak.