Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Havuzda Uzun Süre Kalmayın: Dermatolog Uzmanından Önemli Uyarılar!

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için havuzları tercih edenlere yönelik bir uyarıda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, havuzlardaki kimyasalların, özellikle yüksek klor ve metil siloksan gibi maddelerin sağlığı olumsuz etkileyebileceğini hatırlattı.

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek

Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için havuzları tercih edenlere yönelik bir uyarıda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, havuzlardaki kimyasalların, özellikle yüksek klor ve metil siloksan gibi maddelerin sağlığı olumsuz etkileyebileceğini hatırlattı.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için havuzlar en pratik seçeneklerden biri haline geliyor. Tatil bölgelerinin yanı sıra artık siteler gibi toplu yaşam alanlarında da yüzme havuzları vazgeçilmez hale gelmiş durumda. Bu konuda önemli uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Aycan Özden Sezgin, havuz suyunun dolu olduğu kimyasalların cilde olumsuz etkilerini sıraladı.

Kanser Riski Var!

Sezgin, havuz suyunun içerisinde klor başta olmak üzere birçok sağlığımızı tehdit eden kimyasal madde bulunduğunu belirtiyor. Bu kimyasalların cilt kuruluğu, göz kızarıklığı, kaşıntı, ciltte yanma hissi ve kızarıklığa yol açabileceğini ifade ediyor. Ayrıca burun tahrişi, öksürük, boğazda yanma, baş ağrısı gibi semptomlarla başlayan ve temas süresi arttıkça öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı gibi daha ciddi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor. Özellikle kapalı yüzme havuzlarında maruz kalınan klorun kanserojen risk taşıdığına dikkat çekiyor.

Sudaki Büyük Tehlike!

Ayrıca duş almadan havuza girilmesi durumunda, kişisel bakım ve şampuan gibi ev temizlik ürünlerinde bulunan metil siloksanın deriden havuz suyuna karışması ve diğer havuz kullanıcılarının deri ve kılcal damarlardan emilerek solunum yoluyla vücuda alınması konusunda da uyarıda bulunuyor. Bebek ve çocuklarda yetişkinlere göre vücut ağırlığı nedeniyle günlük maruz kalma dozunun daha yüksek olduğunu belirtiyor. Metil siloksanların üreme, bağışıklık ve sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu risk, kapalı havuz ortamlarında daha yüksek seviyelerde bulunmaktadır.

HEMEN DUŞ ALIN

Serinlemek için havuza girenlerin suda uzun süre kalmamakla birlikte hemen duş almalarını öneren Sezgin, “Eğer tatildeyseniz havuz yerine denize girmeniz sağlığınız açısından daha az risk taşıyacaktır. Havuz tercih edilecekse kapalı havuz ortamlarından çok açık havuzların tercih edilmesi daha az riskli olacaktır” ifadelerini kullandı.