Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Diyetisyen Muhammet Yildiz

HEMOROİD (BASUR) VE BESLENME

HEMOROİD (BASUR) VE BESLENME
Hemoroid yaygın diğer adıyla basur; rektumun ve anüsün en alt kısmında, anal kanalın sonunda bulunan genişlemiş damarlardır. Bu kan damarlarının duvarları bazen o kadar genişler ki, şişerek tahriş olurlar. Bu şişme ve tahriş olmanın sonucunda da makatın dışına çıkarlar.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Nedeni ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme ve sürekli ağırlık kaldırmak olarak sıralanabilir.
Makatta ya da dışkı üzerinde parlak kırmızı kan görülmesi, makat bölgesinde duyulan kaşıntı ve tahriş, akıntı ve ıslaklık hissi basurun belirtilerindendir.
Hemoroid, bireyin yaşamını tehlikeye atmaz. Fakat hemoroidin tehlikeli olmadığı anlamına da gelmez. Tedavi edilmediği takdirde başta kansızlık olmak üzere pek çok ikincil hastalığa neden olacaktır.
Basurda beslenme planlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır?
Zeytinyağlı yemekler ve lifli besinler tüketilmeli, günde 2-3 litre su içilmelidir.. Bunun yanında hamur işi, pilav ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler de azaltılmalıdır. Tuvalette uzun süre kalmamaya özen gösterilmelidir. Kırmızı et tüketimi sınırlandırılmalıdır
Posa bakımından zengin sebzeler (fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz, kabak) tercih edilmelidir.
Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın, aşırı baharatlı gıdalar, aşırı tuzlu gıdalar, fast-food olarak tabir edilen gıdalar, alkol, kahve, kola, çay ve aşırı ekşi gıdalardan da kaçınmaları gerekmektedir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER