Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Öztunç’tan Araştırma Talebi; “Hemşirelik Ünvanları Ellerinden Alındı, Atamaları Yapılmıyor!”

2017 yılında yapılan bir

2017 yılında yapılan bir değişiklikle hemşire unvanları ellerinden alınan Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının çalışma hayatına dâhil olmakta yaşadıkları mağduriyet TBMM gündemine taşındı.

TBMM Başkanlığı’na konuya dair araştırma önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, gerekçede önemli tespitlerde bulunarak binlerce mağdur öğrencinin yaşadığı sorunların araştırılması ve bir an önce çözüme kavuşturulması talebinde bulundu.

Öztunç’un araştırma önergesinde geçen ifadeler şu şekilde;

“SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HORMONSUZ BÜYÜMEKTEDİR”

“Türkiye genelinde 2013 yılında devlete bağlı 341 sağlık meslek lisesi bulunurken, dört yıl önce 1 olan özel sağlık meslek lisesi sayısı ise 166’ya ulaştı. 2013 yılında devlete bağlı sağlık meslek liselerinde 81 bin öğrenci eğitim görürken, özel sağlık meslek liselerini öğrenci sayısı ise yaklaşık 15 bin. 2018 yılına baktığımız zaman neredeyse bu rakamlar 4 katına çıkmış durumda ve devletin almış olduğu tedbirlere rağmen hala her köşede bir özel sağlık meslek lisesi bulunmaktadır. 2017 Yılında yapılan değişiklik ile hemşire unvanı ile mezun olma kaldırıldı. 120 bini aşkın hemşire unvanına sahip ortaöğretim hemşire mağdur oldu. KPSS ile yapılan atamalarda Ortaöğretim hemşire alımı, Lisans mezunu hemşire alımının onda biri kadar olmaktadır. Verilen mezunlarla şimdiden 2023 yılında ihtiyacımız olan 315 bin hemşire ihtiyacımızın üstüne çıkılmış durumdadır. Sağlık sektörüne kalifiye eleman yetiştirmek için kurulan sağlık meslek liseleri ‘sağlıksız’ büyümektedir.”

“ADALETLİ ATAMA YAPILMIYOR”

“Zamanında açılmaları teşvik edilen, ancak plansız büyüyen ve sayıları giderek artan sağlık meslek liselerinden mezun hemşireler atama bekliyor. Hemşire atamalarında lise mezunlarının payı her geçen yıl düşüyor. KPSS’den 85 üstü almalarına rağmen adaletli atama yapılmadığı için büyük bir çoğunluğu işsiz kalmaktadırlar. Sağlık branşları arasında mezun sayısı en çok olan ortaöğretim mezunu hemşirelerin geçtiğimiz yıl içinde 21 bin 584 lisans hemşiresi atanırken sağlık meslek lisesi mezunu hemşirelerin sadece 2 bin 608’i atanmıştır.”

“İHTİYACA GÖRE OKUL SAYISININ DÜZENLENMESİ GEREKLİ”

“Ortaöğretim mezunu hemşirelerin sağlık sektörü ve toplumsal yaşam için önemi büyük olup, sağlık alanında daha çocuk yaşlarda eğitim öğretim almaya başlayan, staj süreleri ile pratik yapan ve mezuniyetleri ile mesleğe hizmet aşkı besleyen genç hemşirelik mezunu insanlarımızın atanmasının önündeki engellerin kaldırılması ve sağlık sektörünün kalifiye eleman ihtiyacına göre okul sayısının düzenlenmesi gerekmektedir.”

MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

“2010 yılından itibaren Özel Üniversitelerin açılması ve yaygınlaşması sonucu özellikle Sağlık Meslek Yüksek Okullarının mezun sayısı artarak günümüze kadar gelmesi ortaöğretim mezunu hemşirelerin sağlık alanda iş bulamamasına sebebiyet vermiş, buna istinaden iş bulamayan mezunlar umut kapısı olarak KPSS ‘ye hazırlanarak devlete atanmak için ellerinden geleni yapmışlardır. Ne yazık ki Devletin mezun sayısına göre istihdam sayılarının düşük tutması işsiz ortaöğretim mezunu hemşireler ordusu yaratmıştır. Plansız bir şekilde sayıları giderek artan sağlık meslek liselerinden mezun hemşireler atama bekliyor. Sağlık meslek lisesi mezunu 120 bin hemşire işsiz durumdayken hemşire atamalarında lise mezunlarının payı her geçen yıl düşüyor. Ülkemizin kanayan bir yarası olan bu sorununa çözüm bulunması ve gereken tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98’inci, İç Tüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”